Áprilistól 53 százalékkal emelkedhet a „szociális” gázár

2016. március 1., 17:28

Dmitro Vovk, az energiaszektort és a kommunális szolgáltatások piacát szabályozó nemzeti bizottság elnökének előrejelzése szerint április 1-jétől a minimális, azaz szociális gázár a lakossági fogyasztók és a távhőszolgáltató vállalatok esetében 53 százalékkal emelkedve a jelenlegi 3600-ról 5500 hrivnyára emelkedhet ezer köbméterenként. A szakember erről az Adam Smith Intézet kijevi konferenciáján beszélt, amelyről az Ukrajinszka Pravda számolt be.

„Úgy gondolom, hogy a felső ár valamelyest, legfeljebb úgy 10 százalékkal csökken, az alsó pedig 5500 hrivnyára nő áfával együtt” – közölte Vovk.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy a lakossági minimális gázárat, amely jelenleg 3600 hrivnya 1000 köbméterenként, a fűtési idény idejére állapítják meg a távhőszolgáltató vállalatok, illetve azon lakossági fogyasztók számára, akik gázzal fűtenek. Az utóbbiak esetében ez a kedvezményes ár a havi fogyasztási norma, azaz 200 köbméter gáz erejéig vehető igénybe. A fűtési idény végeztével, illetve a 200 köbméteren felüli fogyasztásért a lakosság ezer köbméterenként 7200 hrivnyás áron számol el a földgázért.

Vovk szavai szerint azzal, hogy a minimális gázárat 5500 hrivnyára emelik, a távhőszolgáltatás díja egy hónapra átlagosan 80 százalékkal emelkedhet.

A nemzeti bizottság elnöke emlékeztetett, hogy a szociális gázárat Ukrajna Miniszteri Kabinetje állapítja meg, s a korábban a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) aláírt megállapodással összhangban április elsejére a lakosságnak és a távhőszolgáltató vállalatoknak értékesített importgáz díjának el kell érnie piaci ár 75 százalékát.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)