Folytatódik az orosz teherautók ukrajnai blokádja

2016. február 29., 16:44

Harmadik napja tart a Szvoboda akciója Lviv (Lemberg) megyében, az ukrán nacionalista párt aktivistái igyekeznek megakadályozni az orosz rendszámú tehergépkocsik áthaladását – jelentette az UNIAN.

A Szvoboda Lviv megyei szervezetének sajtóosztálya tájékoztatta a hírügynökséget, hogy a párt tagjai február 28-án este Lviv közelében, Hamalijivka községnél 13 orosz kamiont tartóztattak fel az ottani ellenőrzőpontnál. A tájékoztatás szerint az aktivisták három órán keresztül tartották vissza a járműveket. Ez idő alatt ismeretlen személyek jelentek meg a helyszínen, akik megfenyegették az akció résztvevőit.

„Estefelé bűnöző külsejű ismeretlen emberek érkeztek az aktivistákhoz, akik nyomdafestéket nem tűrő orosz káromkodásokkal és fenyegetésekkel igyekeztek elérni, hogy továbbengedjék a megállított járműveket. Ez idő alatt a gépkocsivezetők több ízben megpróbáltak áttörni teherautóikkal a szvobodások élőláncán, amit némán szemléltek a kísérethez (a járművekéhez – a szerk.) tartozó rendőrök” – írta Facebook-oldalán Ljubomir Meljnicsuk, a Szvoboda Lviv megyei szervezetének elnöke.

A párt közölte, hogy február 29-én is folytatják akciójukat.

A nemzeti rendőrség Lviv megyei főhivatalánál arról tájékoztatták az UNIAN-t, hogy munkatársaik „felvilágosító munkát” végeznek az útblokád résztvevőinek körében, miután „kormánydöntés született az orosz teherautók áthaladásának felújításáról Ukrajna területén február 25-től”.

Közölték azt is, hogy a rendőrök biztosítják a közúti forgalom biztonságát az útblokád helyszínein, jelen helyzet szerint a közrend nyilvános megsértését sehol sem tapasztalni. A rendőrség sajtószolgálata az aktivistákat ért fenyegetésekre vonatkozó információt egyelőre nem kommentálta.

Az Infrastrukturális Minisztérium sajtószolgálatának hétfői tájékoztatása szerint az orosz tehergépkocsik áthaladása Ukrajnán akadálytalan, az ország néhány megyéjére kiterjedő tiltakozó akciók békések, nem tartóztatják fel a forgalmat.

Ismeretes, hogy miután február 11-én ukrán nacionalista és radikális civil, illetve félkatonai szervezetek kárpátaljai aktivistái határozatlan idejű útblokádba kezdtek a Kárpátokban az orosz teherautók ellen, amelyhez rövidesen több ukrán régióban csatlakoztak „aktivisták”, február 14-én Oroszország megtiltotta a belépést területére az ukrán teherautóknak. Másnap, február 15-én a kijevi kormány átmenetileg hivatalosan is megtiltotta az orosz kamionok áthaladását Ukrajna területén. Ennek következtében több száz ukrán és orosz kamion rekedt a két országban, illetve európai és ázsiai határaikon.

Később Oroszország és Ukrajna megállapodott, hogy február 25-ig engedélyezik egymás külföldön rekedt kamionjainak hazatérését saját területükön keresztül. Végül Kijev február 25-től ismét megengedte az orosz teherszállító járművek áthaladását Ukrajnán, miután Moszkva is visszavonta az ukrán kamionokra vonatkozó korlátozó intézkedését. A Szvoboda azonnal jelezte, hogy február 26-án felújítja országos akcióját, ismét akadályozni fogja az orosz teherautók áthaladását Ukrajna területén.

(unian.ua/Kárpátalja)