A többség számára fontos a vízummentesség az EU-val

2016. február 27., 13:31

A vízummentesség bevezetését az Európai Unióval az ukrán polgárok 57 százaléka tartja fontosnak – derül ki Demokratikus Kezdeményezések Alap és a Razumkov Központ közös felméréséből, amelyet a Dzerkalo Tizsnya (DT) hetilap internetes változata ismertet.

A szociológusok rámutatnak, hogy az ország nyugati részén a lakosság 80, a központi régióban pedig 64 százaléka vélekedik így, vagyis az abszolút többség.

Délen megoszlik a lakosság véleménye a vízummentesség jelentőségéről: 44 százalékuk számára fontos, 47 százalék viszont úgy gondolja, hogy nincs jelentősége.

Az ország keleti részében és a Donyec-medencében egyaránt a helyiek 39 százaléka tekinti fontosnak a vízummentességet, míg a két régió lakóinak többsége (55-56%) nem gondolja, hogy jelentősége volna a vízummentesség megadásának.

Az ország különböző régióiban a lakosság 18–45 százaléka jelezte, hogy amennyiben 2016-ban engedélyezik a vízum nélküli beutazást az EU-ba, kész élni a lehetőséggel és felkeresni a schengeni övezethez tartozó országokat. A legkevesebben (18%) a Donyec-medencében jelezték az utazási készségüket, a legtöbben pedig (45%) a nyugati országrész lakói közül.

Valamennyi régió lakói körében a turizmus volt a legfőbb ok, amiért felkeresnék a schengeni övezet országait – derül ki a kutatásból.

A felmérést 2015. november 14–22. között végezték Ukrajna valamennyi régiójában a megszállt területek, azaz a Krím, valamint Donyeck és Luhanszk megyék bizonyos részeinek kivételével. A felmérésbe 2009 18 évesnél idősebb válaszadót vontak be. A minta hibahatára 2,3 százalék.

A DT emlékeztet, hogy január 29-én Petro Porosenko államfő reményének adott hangot, miszerint az ukrán polgárok 2016 második felétől vízum nélkül utazhatnak az EU-ba. Hozzáteszi azonban a portál, hogy azt megelőzően az elnök már legalább hat alkalommal nevezte meg a vízummentesség megadásának dátumát.

(zn.ua/Kárpátalja)