Folytatódik az orosz teherautók ukrajnai blokádja

2016. február 26., 13:57

Február 26-án a Szvoboda felújítja országos akcióját, ismét akadályozni fogja az orosz teherautók áthaladását Ukrajna területén – az Ukrajinszka Pravda beszámolója szerint ezt Oleh Tyahnibok, a párt vezetője jelentette be a Facebookon „Jacenyuk kormányának és Pivovarszkij közlekedési miniszter áruló, kapituláns álláspontjára” való hivatkozással.

A nacionalista párt követeli Arszenyij Jacenyuk kormányától, hogy „haladéktalanul tiltsa be az orosz tehergépkocsik áthaladását ukrán területen, és vonja vissza a tartalmát tekintve áruló döntést az orosz tranzit felújításáról február 25-től”.

Tyahnibok az ukrán közlekedési infrastruktúra használatát az oroszországi vállalkozók által megengedhetetlennek nevezte „az Orosz Föderáció Ukrajna elleni fegyveres agressziója idején”, azt az elképzelést pedig, hogy az orosz kamionok áthaladását az országon az ukrán belügyi erők biztosítsák, elfogadhatatlannak minősítette.

„Követeljük az ukrán kormányzattól, hogy szüntessék be az oligarchák és orosz megszállók érdekeiért való lobbizást Ukrajnában, ne alkalmazzák a kettős mérce gyakorlatát az agresszor vonatkozásában, és teljesen állítsák le az orosz teherforgalmat Ukrajna területén” – jelentette ki a Szvoboda vezetője.

A Kárpátalja Online is beszámolt arról, hogy miután február 11-én ukrán nacionalista és radikális civil, illetve félkatonai szervezetek kárpátaljai aktivistái határozatlan idejű útblokádba kezdtek a Kárpátokban az orosz teherautók ellen, amelyhez rövidesen több ukrán régióban csatlakoztak „aktivisták”, február 14-én Oroszország megtiltotta a belépést területére az ukrán teherautóknak. Másnap, február 15-én a kijevi kormány átmenetileg hivatalosan is megtiltotta az orosz kamionok áthaladását Ukrajna területén. Ennek következtében több száz ukrán és orosz kamion rekedt a két országban, illetve európai és ázsiai határaikon.

Később Oroszország és Ukrajna megállapodott, hogy február 25-ig engedélyezik egymás külföldön rekedt kamionjainak hazatérését saját területükön keresztül. Végül Kijev február 25-től ismét engedélyezte az orosz teherszállító járművek áthaladását Ukrajnán, miután Moszkva is visszavonta az ukrán kamionokra vonatkozó korlátozó intézkedését. A Karpatszka Szics kárpátaljai ukrán nacionalista szervezet azonnal bejelentette, hogy folytathatják az Ukrajnán áthaladó orosz tehergépkocsik feltartóztatását.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)