Debrecenben látható a kárpátaljai képzőművészet keresztmetszete

2016. február 25., 18:54

Harmincegy kortárs kárpátaljai festő- és szobrászművész nyolcvan alkotását állítják ki a debreceni Belvárosi Galériában április elsejéig.

A Debreceni Művelődési Központ, együttműködve Magyarország Ungvári Főkonzulátusával, kiállítást rendez KERESZTMETSZET – válogatás a kortárs kárpátaljai képzőművészek alkotásaiból címmel a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Galériájában.

Február végétől a kevéssé ismert kárpátaljai képzőművészet keresztmetszetét szemlélhetjük egy hónapon keresztül a Belvárosi Galériában. Magyarországon és Debrecenben eőször láthatunk ilyen átfogó válogatást a régió festészeti, szobrászati terméséből. A tárlat igyekszik minél teljesebb képet nyújtani Kárpátalja kortárs képzőművészetéről, így a stílusbeli- és tematikus gazdagságon túl a terület nemzetiségi sokszínűségét is igyekszik láttatni: a magyar alkotók művei mellett ukrán és ruszin művészek munkáival is találkozhatunk a kiállításon.

A tárlaton összesen 31 kortárs kárpátaljai festő- és szobrászművész közel 80 művét láthatják majd az érdeklődők.

A határokon átívelő kulturális kapcsolatépítés a Debreceni Művelődési Központ stratégiai programja évek óta. A kulturális értékek cseréjében mindig is kitüntetett terület volt a képzőművészeti alkotóközösségek bemutatása, melynek eredményeként számos határon túli alkotó, művésztelep, művészeti csoport mutatta be munkásságát a Debreceni Művelődési Központ egységeiben. A Belvárosi Galéria kiállítási tevékenységének is egyik meghatározó elemét képezi ez a terület, így kerülhettek a debreceni művészetszerető közönség elé a nagyváradi, szilágysági, felvidéki képző- és iparművészek műalkotásai.

A kiállítás február 25-én nyílik a Belvárosi Galériában és hétköznapokon 10-től 18 óráig látogatható április 1-ig.

(dehir.hu/VV)