Az ukránok fele támogatja a belépést az EU-ba

2016. február 25., 17:51

Ukrajna lakosságának fele szerint az ország nyer az Európai Unióhoz való csatlakozással – derül ki az Iljko Kucseriv Demokratikus Kezdeményezések Alap és a Razumkov Központ szociológiai szolgálatának közös felméréséből, amelyet az Ukrajinszka Pravda ismertet.

„Ukrajna polgárainak 50,3 százaléka szerint az ország inkább nyer, 26,1 százalékuk szerint viszont veszít az EU-hoz való csatlakozással, 23,6 százalékuk pedig nem tudott válaszolni a kérdésre” – közölte a felmérés eredményeiről szólva Marija Zolkina, a Demokratikus Kezdeményezések Alap politikai elemzője.

Szavai szerint az EU-tagság fő előnyeként az ukránok 38,6 százaléka a szabad külföldi helyváltoztatást jelölte meg, míg 36,8 százalékuk az életszínvonal emelkedését, 33,7 százalék pedig az ifjúság lehetőségét az EU-tagországok egyetemein való tanulásra.

Kis híján minden negyedik ukrán polgár (24%) úgy tartja, hogy az EU-tagság elősegíti a belső reformokat Ukrajnában. A megkérdezettek 22 százalékának viszont meggyőződése, hogy az országnak semmilyen előnye nem származik az EU-tagságból.

Ugyanakkor az EU-tagság fő negatív következményeiként említették a válaszadók az ukránok emigrációját a határon túlra (33,1%), valamint a kapcsolatok romlását Oroszországgal és a többi FÁK-tagországgal (27,5 százalék). Aggodalmat kelt körükben az is, hogy a csatlakozás a munkanélküliség növekedéséhez (18,2%), az orosz piacok elvesztéséhez (17,2%) és az emberek életszínvonalának csökkenéséhez (16,5 %) vezethet. A megkérdezettek 16,8 százaléka szerint Ukrajna csatlakozásának az EU-hoz egyáltalán nem lesznek negatív következményei.

A felmérés 2015. november 14–22-én készült Ukrajna valamennyi régiójában a megszállt területek kivételével. A vizsgálatba 2009 18 évesnél idősebb személyt vontak be. A minta hibahatára 2,3 százalék.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)