Az „aktivisták” arra készülnek, hogy folytatják az orosz teherautók blokádját

2016. február 25., 17:36

Az oroszországi teherautók civil közúti blokádjának koordinátorai bejelentették, hogy február 25-től felújíthatják akciójukat – közölte a Dzerkalo Tizsnya (DT) hetilap internetes változata a Karpatszka Szics kárpátaljai ukrán nacionalista szervezet Facebook-oldalán megjelent közleményre hivatkozva.

„Ukrajna kormánya február 24-én hivatalosan bejelentette, hogy kész felújítani az oroszországi teherautók tranzitját Ukrajna területén át már február 25-én. Az ukrán néppel való egyeztetés, és véleményének figyelembe vétele nélkül a hatalom aduként használ fel bennünket, a blokád résztvevőit az ellenséggel való kereskedésben” – áll egyebek mellett a közleményben.

Az aktivisták jelezték, hogy amennyiben ismét megindulnak az orosz kamionok Ukrajna területén át, „határozottan és villámgyorsan” fognak cselekedni. A DT szerint az akció regionális koordinátorainak gyűlésén megalakult a közlekedési blokád országos törzse.

Az aktivisták emellett nem tanácsolják az ukrajnai közúti fuvarozóknak, hogy Oroszországba utazzanak, nehogy túszokká váljanak. Emlékeztetnek rá, hogy február 25-én lejár a határidő az Oroszország és Ukrajna által a teherforgalmi tranzitra bevezetett kölcsönös tiltás miatt külföldön rekedt ukrán és orosz kamionok hazatérésére, amiről a két ország február 16-án állapodott meg.

Ismeretes, hogy február 11-én ukrán nacionalista és radikális civil, illetve félkatonai szervezetek kárpátaljai aktivistái határozatlan idejű útblokádba kezdtek a Kárpátokban, követelve a megye vezetésétől, hogy nyilvánítsa agresszor államnak Oroszországot, és kezdeményezze az oroszországi teherjárművek tranzitjának betiltását az ország egész területén. A kárpátaljai kezdeményezéshez rövidesen közel egy tucat ukrán régióban csatlakoztak „aktivisták”. Február 14-én Oroszország válaszlépésként megtiltotta a területére történő belépést az ukrán teherautóknak. A kijevi kormány ugyanakkor másnap, február 15-én átmenetileg hivatalosan is megtiltotta az orosz kamionok áthaladását Ukrajna területén.

Február 24-én, szerdán viszont Kijev ismét engedélyezte az orosz teherszállító járművek áthaladását Ukrajnán, miután Moszkva is visszavonta az ukrán kamionokkal szemben hozott intézkedését.

(zn.ua/Kárpátalja)