DW: félreérthetetlen figyelmeztetés Ukrajnának

2016. február 24., 18:09

Amennyiben új választásokat írnak ki Ukrajnában, az meggyőző érv lesz a hitelezők, az Európai Bizottság és számos ország számára, hogy leállítsák Kijev pénzügyi és gazdasági támogatását a politikai válság idejére – írja kommentárjában a Deutsche Welle (DW) ukrán nyelvű szerkesztősége annak kapcsán, hogy február 22-23-án az ukrán fővárosban tárgyalt a német és a francia külügyminiszter.

A cikk rámutat: szokatlan, hogy diplomaták nyíltan nyugtalanságuknak adjanak hangot egy ország jövőjét illetően, Németország és Franciaország külügyminiszterei mégis igen egyértelműen és nyíltan megtették ezt Ukrajna vonatkozásában. Frank-Walter Steinmeyer és Jean-Marc Ayrault ragaszkodnak hozzá, hogy Ukrajna visszatérjen a reformok útjára.

A német és a francia tárcavezető kijevi sajtótájékoztatóján óva intett annak következményeitől, ha a reformfolyamat kudarcot vall. A DW szerint a két miniszter az európai közvéleményhez hasonlóan nyugtalanul szemléli, miként pusztítja önmagát és merül belső vitákba az ukrán politikai elit. Ezáltal az ország mindinkább közelít a politikai és gazdasági összeomláshoz.

Ukrajna állami szuverenitását változatlanul külső agresszió fenyegeti. A minszki folyamat egy helyben topog. A hivatalosan meghirdetett tűzszünet ellenére a Donyec-medencében továbbra sem hallgatnak a fegyverek. Jelenleg mégis a minszki megállapodás az egyetlen ismert módja annak, hogy politikai úton véget vessenek a háborúnak, amelyet Ukrajna nem nyerhet meg, amíg Oroszország támogatja a szeparatista fegyvereseket – mutat rá a DW.

Ehhez adódik a belülről gerjesztett súlyos belpolitikai válság. Felelőtlen ellenzéki és kormánypárti politikusok a káosz felé vezetik az országot. Politikai értelemben Ukrajna majdhogynem irányíthatatlanná vált. A nemzetközi porondon viszont senkinek nincs szüksége egy ilyen partnerre.

Akárcsak korábban, az ukrán politikát személyes hatalmi érdekek és a színfalak mögötti bábtáncoltatók alakítják: oligarchák, gazdagok, akik a politikusokkal együtt évek óta uralják az országot. Akárcsak Oroszországban, ezekre az emberekre gyakorlatilag nem vonatkoznak a törvények. Ugyanakkor a nacionalisták és más jobboldali erők antidemokratikus lépésekkel és intoleráns ideológiák segítségével igyekeznek olyan különleges útra téríteni Ukrajnát, amely valóban elszigeteli az országot.

A DW szerint a válság máris sokat ártott Arszenyij Jacenyuk miniszterelnöknek és Petro Porosenko államfőnek is. Ennek ellenére a megoldást keresve a krízisre nekik kell vállalniuk a felelősséget. A reformok folytatása csak egy stabil parlamenti többség létrehozása esetén lehetséges – olvasható a kommentárban.

Ukrajnának nincs ideje újabb választásokra – mutat rá a DW. A kérdés csak azért kerül elő újra és újra, mert egyes politikusok hasznot remélnek hajtani ebből. Ugyanakkor a választások Ukrajna számára politikailag, gazdaságilag és pénzügyileg is katasztrófához vezetnének. Amennyiben új választásokat írnak ki Ukrajnában, a hitelezők, mint amilyen a Nemzetközi Valutaalap, az Európai Bizottság és számos ország, amely eddig támogatta Ukrajnát, meggyőző érvekhez jutnak ahhoz, hogy leállítsák az ország pénzügyi és gazdasági támogatását a politikai válság idejére.

Egyedül oly módon kerülheti el Ukrajna a legrosszabb forgatókönyvet, ha mielőbb kormányt alakít. Ellenkező esetben a reformfolyamat kudarcot vall, amivel csak Oroszország és a szeparatisták nyernének – írja a Deutsche Welle.

(dw.com/Kárpátalja)