Bizonytalanság a parlamenti koalíció sorsa körül

2016. február 19., 18:27

Jogilag Oleh Ljasko Radikális Pártjának frakciója máig tagja a parlamenti koalíciónak – jelentette be Pavlo Pinzenik, a Legfelső Tanács ügyrendi bizottságának helyettes elnöke újságíróknak pénteken az Ukrajinszka Pravda szerint.

„Ukrajna Radikális Pártjának frakciója bejelentette a koalícióból való távozását, ugyanakkor a levezető elnök nem tájékoztatta erről a parlamenti ülésszakot. Ily módon jogilag, formálisan alaptalan azt állítani, hogy Oleh Ljasko Radikális Pártja nem tagja a koalíciónak” – közölte.

Ezzel egy időben Dmitro Sztoljarcsuk, a parlament elnökének szóvivője az Ukrajinszka Pravdának nyilatkozva kétségének adott hangot azzal kapcsolatban, vajon a radikális párt valamennyi képviselője aláírta-e a nyilatkozatot a koalícióból való kilépésről, hivatalos állásfoglalást azonban csak későbbre ígért.

Az ukrán média közölte, hogy Volodimir Hrojszman parlamenti elnök a törvényhozás péntek délelőtti ülésén bejelentette a Szamopomics és a Batykivscsina kilépését a koalícióból, miáltal az formálisan is megszűnt létezni. A Dzerkalo Tizsnya internetes változata viszont jelentette, hogy Andrij Parubij, a parlament elnökének első helyettese a pénteki ülésnap végén kijelentette, hogy a parlamenti koalíciónak formálisan több mint 226 tagja van, azaz továbbra is létezik.

Az Ukrajinszka Pravda az elnöki adminisztrációból származó információkra hivatkozva azt írta, hogy Oleh Ljasko az új koalíció létrehozásáról folytatott tárgyalások során magának a parlament elnöki tisztét, pártbéli társainak pedig miniszteri tárcákat igyekszik kialkudni. A radikálisok állítólag szemet vetettek az Ukroboronprom állami vállalat felügyeletére is, amelynek az élén jelenleg az a Roman Romanov áll, aki Petro Porosenko elnök választási kampányát irányította Herszon megyében.

A jogszabályok értelmében a koalíciónak legkevesebb 226 honatyából kell állnia a 450 fős törvényhozásban, vagyis egyesítenie kell a szavazatok „alkotmányos többségét”. Amennyiben megerősítést nyer, hogy a radikális párt elhagyta a koalíciót, az már csupán a BPP 136 és a Narodnij front 81 képviselőjéből áll majd, ami összesen 217 mandátumot jelent. Addig viszont a radikálisok 21 mandátumával a koalíció továbbra is létezőnek tekinthető.

A koalíció felbomlása esetén a parlamenti pártoknak 30 napjuk van rá, hogy újabb többséget hozzanak létre a törvényhozásban. Ezt követően az államfőnek jogában áll előrehozott parlamenti választásokat kiírni. Petro Porosenko elnök korábban több alkalommal jelezte, hogy csak végső esetben fog élni ezzel a jogával.

(pravda.com.ua/zn.ua/Kárpátalja)