Tűzpárbaj Marjinka térségében

2016. január 27., 09:23

Az orosz és terrorista alakulatok, valamint a terrorellenes műveletben (ATO) résztvevő ukrán erők közötti összecsapásban Marjinka alatt megsebesült a Vedmigy (Medve) hívójelű ukrán katona – jelentette az Ukrajinszka Pravda Andrij Caplijenko újságíró Facebook-bejegyzése nyomán.

Az újságíró szerint az oroszbarát erők január 26-án este, kijevi idő szerint 20 órakor nyitottak tüzet, mindjárt azután, hogy az EBESZ megfigyelői elhagyták Marjinka térségét. A támadók mindenből lőttek, „ami a kezük ügyében volt” – teszi hozzá Caplijenko.

Az ukrán katonák viszonozták a tüzet, a harc három órán át tartott. Az összecsapás során egy ukrán katona – „egy egyszerű lövész a mozgósítottak közül” – megsebesült: a karját érték szilánkok, élete nem forog veszélyben.

Caplijenko ukrán hírszerzési forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a térségben hivatásos orosz tengerészgyalogosok folytatnak kötelékszintű kiképzést. „Úgy gyakorolnak a srácainkon, mintha a lőtéren lennének” – írja.

Korábban az ATO sajtóközpontja jelentette, hogy a keddi nap folyamán a szeparatisták 19 alkalommal nyitottak tüzet az ukrán állásokra. Kilenc esetben a Piszki környéki állásokat lőtték kézifegyverekből és nagykaliberű golyószórókból. A térségben mesterlövész is „dolgozott”.

A tűzszünet megsértését jelentették Opitne és Butyivka bánya térségéből is.

Novhorodszke közelében a „megszállók” automata gránátvetőből és lánctalpas páncélozott csapatszállító járműből (BMP) nyitottak tüzet az ukrán állásokra – jelentette az ATO sajtóközpontja hozzátéve, hogy a Zajceve melletti ukrán pozíciókat gránátvetőkből és aknavetőből lőtte az ellenség.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)