Összehívja a koalíciós tanácsot a kormány távozását sürgető Szamopomics

2016. január 26., 15:02

A Szamopomics (Önsegítés) párt kezdeményezi a koalíciós tanács összehívását a Legfelsőbb Tanácsban. Az Ukrajinszka Pravda szerint ezt Oleh Berezjuk frakcióvezető jelentette be a parlament keddi ülésén.

„Ma nyilvánosan kezdeményezzük a koalíciós tanács össsehívását a súlyos kérdések megvitatására a frakciók legmagasabb rangú tisztségviselőinek, vezetőségének részvételével” – mondta.

Berezjuk közölte azt is, hogy frakciója a jelenlegi kormány menesztése mellett foglal állást.

„Nekünk önökkel demokratikus koalícióként vállalni kell a felelősséget, és meg kell hozni a döntést a miniszteri kabinet menesztéséről, új miniszteri kabinetet alakítani az ország fejlődése, s nem a pártközi küzdelem jegyében” – jelentette ki.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztet, hogy korábban Julija Timosenko, a Batykivscsina (Haza) párt vezetője is felvetette a koalíciós tanács összehívásának szükségességét.

Az elmúlt napokban Volodimir Hrojszman házelnök és Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök sem zárkózott el a koalíciós szerződés módosításától, amit személycserék is követhetnének a kormányban. A koalíció meghatározó erejének számító Petro Porosenko Blokkja parlamenti frakciója viszont hétfői ülését követően jelezte, hogy nem látják indokoltnak a koalíciós szerződés módosítását, ami ugyanakkor szerintük nem zárja ki a dokumentum esetleges kibővítését.

A Szamopomics még január 22-én jelezte, hogy kész visszahívni a kományból egyetlen miniszterét, s Oleh Berezjuk a koalíciós szerződés felülvizsgálatára szólított fel.

(prtavda.com.ua/Kárpátalja)