Porosenko: az ukránok 43 százaléka kategorikusan ellenzi az előrehozott választásokat

2016. január 25., 08:51

Petro Porosenko elnök nem támogatja az előrehozott parlamenti választások megtartását. Az Ukrajinszka Pravda szerint az államfő erről három tévécsatornának adott, vasárnap este sugárzott interjújában beszélt.

„Úgy viszonyulok hozzá (az előrehozott parlamenti választások gondolatához – a szerk.), mint az ukrán nép… Az ukrán nép többsége – 43 százalék – kategorikusan ellenzi az előrehozott választásokat” – közölte.

„Emberek, három választásunk volt az elmúlt mintegy három évben. Mit adhat még önöknek a nép, milyen mandátumot ahhoz, hogy végre dolgozni kezdjenek?” – fogalmazott Porosenko.

Az elnök hozzátette: „Miben különbözik a tényleges parlamenti munka a választásoktól? A választások ígéretek, a parlamenti munka a végrehajtása annak, amit ígértek. Valakinek nagyon tetszik az ígérgetés, és amint számon kéred (az elvégzetteket – a szerk.) – nosza, tartsunk újabb választásokat.”

„Jelenleg az álláspontom a következő – és örülök, hogy az ukránok többsége támogatja ezt –: barátaim, munkára fel!” – mondta.

Az elnök szólt arról is az interjúban, hogy nem engedi megtorpedózni a decentralizációs folyamatot.

„Nem hagyom, hogy Ukrajnára hárítsák a felelősséget a minszki megállapodások meghiúsulásáért” – jelezte.

Közölte ugyanakkor, hogy a decentralizációt érintő alkotmánymódosításról tartandó parlamenti szavazás fő feltételei a teljes és tartós tűzszünet a Donyec-medencében, valamint az Oroszországgal közös államhatár feletti ellenőrzés helyreállítása, első lépcsőben az EBESZ részéről.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)