Herczegh Anita jószolgálati látogatása Kárpátalján

„Sok millió búzaszem, egy nemzet”

2015. december 22., 11:52 , 780. szám

Áder János magyar köztársasági elnök felesége, a Magyarok kenyere program keretében 19 tonna kenyérlisztet adott át Nagydobronyban kilenc kárpátaljai magyar egyházi intézmény képviselőinek. Az adomány átadására a Nagydobronyi Református Irgalmas Samaritánus Gyermekotthonban került sor, ahova Herczegh Anitát elkísérte édesanyja, Herczeghné Petneházy Melinda, Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Korinek László, a Magyarok kenyere akció elindítója, valamint Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke.

Nagydobronyban a magyarországi vendégeket Katkó László, a Nagydobronyi Református Irgalmas Samaritánus Gyermekotthon igazgatója, Zán Fábián Sándor, a Kárpátaljai Református Egyházkerület püspöke és Popka János, Nagydobrony polgármestere fogadta és kísérte be a gyermekotthon aulájába, ahol már izgatottan várták őket az otthonban nevelkedő lányok.

Katona Viktória, a gyermekotthon lelkipásztora köszöntötte a vendégeket, az őket elkísérő diplomatákat, a megajándékozott egyházi líceumok és jótékonysági szervezet képviselőit, valamint a Magyarok kenyere program kárpátaljai lebonyolítását megszervező Őr Hidi Lászlót, a „Pro agricultura Carpathica” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány elnökét.

A szülők nélkül nevelkedő kislányok adventi köszöntő műsorát a vendégek nem tudták elérzékenyülés nélkül végignézni.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke hangsúlyozta: „Örömmel csatlakoztunk a Magyarok kenyere programhoz, mert valljuk azokat az elveket, fontosnak tartjuk azokat az értékeket, amelyeket ez a program magában hordoz. (…) Ne higgyünk a szirénhangoknak, amelyek azt mondják, hogy a magyarok nem tudnak összefogni. Itt a példa. Igenis össze tudunk fogni. A Magyarok kenyere jelszava: Sok millió búzaszem, egy nemzet – ez talán soha nem volt még időszerűbb, mint most, hisz itt, Kárpátalján, egy háború sújtotta és elszigetelt országban egy olyan nemzetrészt tudunk segíteni, amely talán most a leginkább rászorul erre.” Győrffy Balázs a Magyarok kenyere program kapcsán elmondta, hogy az idei évben 3100 gazdálkodó kisebb-nagyobb adományából gyűlt össze az a 430 tonna búza, amelyből 47 gyűjtőponton 360 tonnát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara gyűjtött össze. A Kárpátalján élő gazdálkodók is rekordmennyiséget, 65 tonna búzát adományoztak 2015-ben a Magyarok kenyeréhez.

A Magyarok kenyere programot megálmodó Korinek László pécsi jogászprofesszor mesélt a program előzményeiről, amely mára az egész Kárpát-medencére kiterjed. Eredetileg egy kenyérre valót szeretett volna összegyűjteni, de idén már félmillió kenyérre való gyűlt össze: „Mi ez, ha nem a csodálatos kenyérszaporítás?” – kérdezte. A Magyarok Kenyerének megsütése után megmaradt lisztet rendszerint szétosztják arra rászorulóknak. Idén a programnak két kiemelt támogatottja van: a Nagydobronyi Református Irgalmas Szamaritánus Gyermekotthon és a Böjte Csaba által működtetett dévai Szent Ferenc Alapítvány.

Végül Herczegh Anita, Győrffy Balázs és Korinek László ünnepélyesen átadta a kárpátaljai egyházi líceumok igazgatóinak, valamint a Kárpátaljai Református Egyház Diakóniai Központját vezető Nagy Béla főgondnoknak az adományozó leveleket, a magyar köztársasági elnök felesége pedig étkészlettel és édességgel ajándékozta meg a gyermekotthont.

Az adományozó ünnepséget követően a vendégek megtekintették az ukrán állami támogatás nélkül 68 lánygyermeket nevelő intézmény gazdaságát, amelynek köszönhetően javarészt önfenntartó az intézmény. A gyermekotthon udvarán Herczegh Anita a sajtó képviselői számára elmondta, hogy idén második alkalommal látogatott el Kárpátaljára: „Szeretném, ha ez a kétszeri jelenlét is érzékeltetné az itt lakókkal, hogy mennyire fontosak ők nekünk. Fontosnak tartom az együttérzést, a lelki támogatást és a tényleges tárgyi segítségnyújtást. Ugyanakkor mindig úgy érzem, hogy én többet kapok a kárpátaljai látogatásaim során, mint amennyit adni tudok, szeretetet és lelki feltöltődést, ami talán a legfontosabb ilyenkor, advent idején.” Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy családjának apai ágon van kárpátaljai kötődése, a család egy része Kárpátalján él, ezért mindig közel állt a szívéhez ez a vidék.

Az adományozott lisztből a gyermekotthon tankonyhájában Herczegh Anita és Melinda asszony az otthonban nevelkedő lányokkal tésztát gyúrt, majd együtt lángost sütöttek, amit a közös ebédkor fogyasztottak el.

Herczegh Anita egynapos kárpátaljai látogatása során felkereste Beregszászban a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát is, ahol megkoszorúzta Mádl Ferenc néhai magyar köztársasági elnök emléktábláját.

Badó Zsolt