Jacenyuk a tartalékokról és a jövedelmekről

2015. december 14., 08:26

Ukrajna arany- és valutatartalékai hatról 13 milliárd dollárra nőttek, az Államkincstár számláin 95 milliárd hrivnya található. Az Ukrajinszka Pravda szerint ezt Arszenyij Jacenyuk kormányfő jelentette be december 13-án a Tíz perc a miniszterelnökkel című televíziós műsorban.

„Azzal rémisztgettek bennünket, hogy Ukrajna csődöt jelent, de az ország arany- és valutatartalékai hatról 13 miliárd dollárra nőttek, az Államkincstár számláin pedig nem 108 ezer hrivnya, hanem 95 miliárd hrivnya van” – jelentette ki.

Jacenyuk hozzátette: „az állami költségvetés 40 százalék pluszbevételre tett szert, a helyi költségvetésekről már nem is beszélve, amelyek a decentralizáció következtében szintén közel negyven 40 százalék pótlólagos bevételhez jutottak”.

A kormányfő szavai szerint jelenleg „egyetlen hrivnya elmaradás sincs a bérek, nyugdíjak és szociális kifizetések terén”.

„12,5 millió polgárnak növeltük a nyugdíját és bérét 13 és 19 százalékkal” – jelentette ki.

Jacenyuk emlékeztetett arra is, hogy 2015-ben 20 százalékkal csökkentették a köztisztviselők számát.

„Ugyanezt tesszük ebben az évben is. Harminc százalékkal csökkentjük az adóellenőrök, vámosok és a pénzügyi szolgálat egyéb tisztviselőinek a számát. A felére (csökkentjük – a szerk.) a felügyeleti és ellenőrző szervek számát” – jelezte a miniszterelnök.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)