Vásárhelyre utaztak a mezőváriak

2015. december 12., 16:07

Hódmezővásárhelyen talán nincs is olyan ember, aki ne hallotta volna ilyen-olyan forrásból, hogy a kárpátaljai Mezővári óvodájának újraépítése céljából gyűjtést kezdeményezett a város. Akkoriban nem sok mindent lehetett tudni a településről, az ott lakókról, mindösszesen annyit, hogy van egy óvodájuk, ahol a magyar gyerekek nagyon rossz körülmények között töltik mindennapjaikat.

A vásárhelyi Németh László Általános Iskola és Gimnázium egy pályázat keretében járt egy csapat diákkal még novemberben a településen. Az ott tapasztalható szeretet sokakban mély nyomot hagyott. Ezen kívül megismerhették a vári II. Rákóczi Ferenc Középiskola tanulóinak mindennapjait, közös programok során alakulhattak ki ismeretségek, talán barátságok is, illetve elevenedhetett meg számukra a történelem.

Most Mezővárin volt a sor. Tizenhat diák és négy kísérőpedagógus érkezett csütörtök este Hódmezővásárhelyre. Mindössze négy napot töltenek a városban, de ebbe próbáltak a szervezők a lehető legtöbb, legváltozatosabb programot belesűríteni. Péntek délelőtt iskolalátogatással kezdtek, amely során egy kicsit megismerhették a vásárhelyi diákok életét.

Gálfi Dezső, a II. Rákóczi Ferenc Középiskola magyartanára elmondta, hogy ilyen kevés benyomásból is érzékelhető, hogy a magyarországi, vásárhelyi diákok sokkal jobb körülmények között tanulhatnak, ami megkönnyíti a pedagógusok munkáját. „Kreativitással sok mindent tudunk pótolni” – mesélte a pedagógus, aki az egész település üdvözletét, köszönetét tolmácsolta a Városházán tett látogatásukkor, amikor is dr. Kószó Péter alpolgármester fogadta őket. „Nagyon hálásak vagyunk, hogy a Dél-Alföld legszebb városa felkarolta Mezővárit. Nagyon sokat jelent nekünk, hogy figyelnek ránk, törődnek velünk. Minden ilyen odafigyeléssel érezzük, hogy érdemes otthon maradni és őrizni a magyarságunkat. Ez az óvoda új lehetőségeket jelent a falunk számára. Lehetőséget, hogy a mi gyerekeink is, a kárpátaljai magyar gyerekek is megfelelő körülmények között sajátíthassák el a megfelelő készségeket” – fogalmazott Gálfi Dezső, aki Hódmezővásárhely egész lakosságának, ezen kívül a Németh László Gimnáziumnak, illetve Kelemen-Fehér Tímeának, az iskola pedagógusának külön megköszönte a mostani látogatás megszervezését.

A polgármesteri hivatal dísztermében a kárpátaljai és vásárhelyi diákok közösen meghallgathatták Arany-Tóth Attila előadását, amelyben bemutatta röviden a várost, illetve az épületet.

Majd dr. Kószó Péter alpolgármester ragadta magához a szót, aki számos alkalommal járt már Mezőváriban, 2000-ben négy alkalommal is, amikor a gát átszakadása miatt johannitákkal segédkezett a településen. Akkor még óvodaépítésről szó sem volt, és a mostani döntést sem befolyásolta a korábbi kapcsolat, de azt, hogy a település mostani támogatása felmerült ötletként, az alpolgármester „isteni döntésnek” tartotta.

(promenad.hu/VV)