256 politikai fogoly van Oroszországban?

2015. december 12., 16:35

Az emberi jogok világnapja alkalmából tette közzé egy orosz ellenzéki portál azt a 256 névből álló listát, amelyen azok szerepelnek, akik az oldal szerint politikai fogolynak tekinthetők Oroszországban.

A listán szereplőket a portál szerint kivétel nélkül politikai véleményük, vallási meggyőződésük, származásuk, vagy az emberi jogok melletti kiállásuk miatt vonták eljárás alá a hatóságok. A 256 főből 52-en büntetőtáborban, 106-an előzetes letartóztatásban, nyolcan házi őrizetben vannak, húszan pedig nem hagyhatják el az országot az ellenük folyó eljárás miatt.

Az összeállítás szerint a „politikai foglyok” száma augusztus óta 18 százalékkal emelkedett. A lista tanúsága szerint politikai fogoly Ildar Dadin, aki négy békés, de nem engedélyezett tüntetésen vett részt, mintegy húsz embert pedig kémkedéssel vádolnak, például egy olyan orosz férfit, aki a tájat fényképezte az ukrán határ közelében.

A listából az is kiderül, hogy egyre több blogger kerül rács mögé, mások pedig az Ukrajnához fűződő kapcsolataik miatt válnak gyanússá az orosz hatóságok számára. Ilyennek tekinti például a portál Natalija Sarinát, az ukrán könyvtár vezetőjét, aki ukrán „nacionalista” könyvek birtoklása miatt került házi őrizetbe.

Szerepel a listán Nagyija Szavcsenko ukrán pilóta is, akit az orosz hatóságok két újságíró meggyilkolásával gyanúsítanak. Szavcsenko helikopterét Ukrajna oroszbarát szeparatisták által ellenőrzött területe fölött lőtték le, és onnan került Oroszországba.

A „politikai foglyok” listáján több krími tatár is szerepel, akik ellenezték a félsziget orosz annektálását, emellett további mintegy 80 olyan muszlim is felkerült a listára, akik azért vannak börtönben, mert betiltott muzulmán szervezet tagjai voltak.

(MTI/Kárpátalja)