Kárpátalján erőszak nincs, de káosz van…

A Néptanács betiltotta Kárpátalján a Régiók Pártját és a Kommunista Pártot

2014. február 21., 08:00

Csütörtökön a Kárpátaljai Megyei Tanács épületében ülésezett a Kárpátaljai Néptanács, melynek legitimitása egyébként erősen megkérdőjelezhető, s amelynek a döntéseiről a sajtó egy része megtévesztő módon úgy számolt be, mintha azokat maga a megyei tanács fogadta volna el.

Az ellenzéki képviselőkből, tüntetőkből megalakult Néptanács egyebek mellett felszólította a rendőrséget és az SZBU-t (a titkosszolgálatot), hogy álljanak a nép mellé – a rendőrök Vaszil Varcaba megyei rendőrkapitány vezetésével még aznap esküt tettek, hogy nem támadják meg a népet, és a népre esküdött Mihajlo Fedeles, a titkosszolgálat kárpátaljai vezetője is, bár ő nem volt hajlandó felsorakoztatni a munkatársait. A továbbiakban a Kárpátaljai Néptanács betiltotta a megye területén a Régiók Pártja, valamint az Ukrán Kommunista Párt működését. Felszólították a járási hivatalok vezetőit, a szociális osztályok munkatársait, hogy folytassák a munkát, hogy ne legyen fennakadás a lakosság ellátásában. A lakosságot arra kérték, hogy tartsák fenn a közrendet, ne üljenek fel provokációknak. Lemondásra szólították fel a megye főügyészét, aki azonban nem mondott le. Továbbá követelték Fegyir Vascsuknak, az Ungvári Nemzeti Egyetem rektorának a lemondását is, aki egyébként már kilépett a Régiók Pártjából. Ezekkel az intézkedésekkel akarták demonstrálni a kárpátaljai hatalomváltást. Ugyanakkor egyértelmű, hogy a Kárpátaljai Néptanácsnak nem volt arra jogalapja, hogy bárkire kötelező érvényű döntéseket hozzon.

Az eseményekhez tartozik, hogy a fórumon Igor Szviscso, a Régiók Pártja megyei frakciójának vezetője bejelentette, a régiós képviselők kilépnek a pártból, így a frakció is feloszlott.

dózsa