EU melletti demonstráció Beregszász főterén

Hiányolják a magyarokat a barikádokról

2013. december 11., 20:42

Beregszász központjában is volt december 11-én délután a kijevivel rokonszenvező ellenzéki tüntetés. Ukrajna nemzeti lobogója és az ukrán ellenzéki pártok zászlói alatt vonuló körülbelül húsz demonstráló között olyan is akadt, aki Beregszász város zöld zászlaját lobogtatta, egy hölgy pedig a magyar nemzeti trikolort – igaz fordítva, felül volt a zöld sáv és alul a piros. A maroknyi tüntető a kijevi Majdanról ismert jelszavakat kiáltozta a karácsonyi bevásárlóktól zsúfolt beregszászi főtéren.

Szónokuk, Oleg Szuprunenko kijelentette: „Nagy szégyen Beregszászra nézve, hogy korábbi polgármestere, Gajdos István parlamenti képviselő, a kárpátaljai magyar közösség egyetlen legfelsőbb tanácsi képviselőjeként a szintén kárpátaljai Nesztor Sufrics képviselővel együtt Kijevben koordinálta a tüntetőkkel szembeni erőszakos fellépést. Mindezt annak ellenére, hogy Gajdos itthon az EU-csatlakozás támogatójának adja ki magát, miközben Kijevben banditák utasítására azért lépett fel, hogy Ukrajna soha ne lehessen Európa része.

Ugyancsak sajnálatos, hogy a mi beregszászi magyar főiskolánk tanárai és diákjai nem szolidárisak kijevi sorstársaikkal. Míg az egész világ Indiától Amerikáig felemeli szavát a szabadságukért küzdő ukránok mellett, addig magyarjaink csak ülnek és nem tesznek semmit, mintha nem egy országban élnénk, vagy mintha nekik nem lenne fontos a demokrácia.

Sem a hatalompártot szolgáló UMDSZ, sem a KMKSZ nem tette közzé eddig álláspontját, ami – a szónok szerint – felháborító…!”

A többi alkalmi szónok is hiányolta a kijevi barikádokról a magyar zászlókat, a már ott lobogó lengyel, grúz és más nemzeti zászlók mellől, illetve az Ukrajnába akkreditált magyar diplomaták nyilatkozatait is.

A rövidke és kevés érdeklődőt vonzó demonstráció végén bejelentették, hogy másnap, december 12-én, kijevi idő szerint 14.30-ra várják a velük egyetértőket Beregszász központjába, ahonnan majd a városháza elé vonulnak, követelve a városi tanács a „forradalmat nem támogató” képviselőinek lemondását, onnan pedig a Beregszászi Magyar Ház elé vonulnak, ahol Gajdos István kijevi tevékenységével kapcsolatos véleményüknek akarnak majd hangot adni.

A tüntetésen a KMKSZ-szel kapcsolatban elhangzott vádak természetesen alaptalanok, a magyar szövetség elnöksége több nyilatkozatot is közzétett, melyekben egyértelműen állást foglalt Ukrajna EU-integrációs törekvései mellett.

dózsa