A Szent Pio-templom szentelése Terebesfejérpatakon

2013. szeptember 26., 03:53 , 663. szám

2013. szeptember 23-án a festői szépségű máramarosi Terebesfejérpatakon – kétéves építési munkálatok után – megáldották a Szent Pio atya tiszteletére épült templomot, amely Schneidgen György tervei alapján közadakozásból épült fel.

A felszentelési ünnepség a templom kapuja előtt kezdődött, ahol az építők és a hívek nevében Kucin István adta át a templomkulcsot Majnek Antal megyéspüspöknek, aki azt és a templomot Mikulyák László esperesplébánosra bízta mint helyi lelkipásztorra. Ünnepi ének- és harangszó kíséretében lépett a templomba a papság, a főpásztor és a hívek sokasága.

Az ünnepi szentmise elején László atya köszöntötte az Apostolutódot, az ideérkező paptestvéreket, a lazarista szerzeteseket, akik egyhetes misszióval készítették elő a helyi híveket a templomszentelés ünnepére, a testvéregyházak papjait és híveit, valamint az egyházmegye különböző részeiről érkezett híveket, zarándokokat.

Az ünnepi szentmise főce­lebránsa Majnek Antal megyéspüspök volt.

Az ünnepi szentbeszédet Grigorij Romanovics ukrajnai kapucinus provinciális mondta. Homíliájában az atya rámutatott korunk egyik legnagyobb szentje, a nagy misztikus és Krisztus sebeit hordozó Pio atya jellemére, aki soha nem akart több lenni, mint „egy testvér, aki csak imádkozik”. „Törekedjünk mindnyájan arra, hogy pietrelcinai Szent Pio atya példája nyomán mi is olyan keresztény emberek lehessünk, akik a kereszt előtt, Isten szeretetének nagy titkát szemlélve, alázatosan imádkoznak” – hangoztatta a kapucinus elöljáró.

A mindenszentek litániájának eléneklése és a felszentelő imádság után a templomot betöltötte a tömjén illata, majd a főpásztor meggyújtotta az oltár gyertyáit, jelképesen a feltámadt Krisztus fényébe borítva a templomot.

A szentliturgia után Antal püspök köszönetet mondott László atyának és a terebesi híveknek az összefogásért és a közösen végzett munkáért.

A szentmise után a terebesi hívek agapéra invitálták az idezarándokolt több száz zarándokot.

Zán Ágnes