Ha a bank nem fizeti vissza a betétünket

2013. január 25., 02:00 , 628. szám

„A minap sürgősen szükségem lett volna minden szabad pénzeszközömre üzleti ügyben, hogy ne kelljen hitelt felvennem. Arra gondoltam, hogy a banki folyószámlámon lekötött pénzemet is kiveszem, de a bank megtagadta a lekötött összeg kifizetését. A hivatalnok azt mondta, hogy szerződésben vállaltam arra kötelezettséget, hogy a futamidő végéig nem nyúlok a pénzhez. Valóban joguk van ehhez? Hogyan szerezhetném vissza a pénzemet?”

– Mindenekelőtt terelje hivatalos, azaz írásos útra a bankkal folytatott kommunikációját. Ez egyrészt felhasználható lesz egy későbbi esetleges bírósági peres eljárás esetén, másrészt azt üzeni vele a banknak, hogy tisztában van az ügyintézés rejtelmeivel, s elszánt a tekintetben, hogy érvényt szerez az igazának. Ha helyesen szerkesztett kérvénnyel találják magukat szemben, a banktisztviselők talán elállnak a bürokratikus huzavonától.

A bankhoz eljuttatott írásos folyamodványában meg kell fogalmaznia követelését, hogy vissza akarja kapni a folyószámláján levő pénzt az azután járó kamatokkal együtt. Kérelmét támassza alá a betétszerződésében szereplő feltételekkel és a vonatkozó jogszabályokkal. Ukrajna Polgári Törvénykönyve (PTK) 1060. paragrafusának 2. része kimondja, hogy a bank az ügyfél első felszólítására köteles kiadni a betétszerződés típusától függetlenül a betétet vagy annak egy részét, kivéve a jogi személyek által ettől eltérő, a betéti szerződésben szereplő feltételek mellett elhelyezett betéteket. Ehhez a jogszabályi rendelkezéshez képest egy esetleges bírósági tárgyalás esetén másodlagos jelentőségűnek számít majd az a körülmény, hogy a betétlekötés feltételei között ön esetleg valóban lemondott arról a jogáról, hogy bármikor, első felszólításra hozzájusson a lekötött pénzéhez. A bankok tisztában vannak ezzel a körülménnyel, tudják, hogy ha a hasonló esetet a kliens hivatalos útra tereli, előbb-utóbb fizetniük kell. Azt ugyanakkor nyilván megérti, hogy hasonló esetben aligha számíthat a betétlekötési szerződésben a bank által a futamidő végén kifizetni vállalt teljes betéti kamatra, sőt valószínűleg a szerződésben kikötött büntetőkamatot is meg kell majd fizetnie a pénzintézet veszteségeinek fedezésére.

A hivatalos eljárás szerint az ön fentebb említet írásos folyamodványát a bank köteles fizetési felszólításként kezelni, s befogadni. Fel kell tüntetniük az iktatott dokumentumon az átvétel dátumát, a felhatalmazott banki hivatalnoknak alá kell írnia azt, s le kell pecsételniük az iratot a bank bélyegzőjével. Ezenkívül a bank köteles hivatalosan, írásban tájékoztatni a fizikai személyt arról, ha nem vagy nem teljes mértékben teljesítik a fizetési igényét. Ragaszkodjon hozzá, hogy a bank kiadja önnek ezt a hivatalos értesítést!

Az ön fizetési felszólítása kötelezi a bankot a fizetésre a betétlekötési megállapodásban rögzítet határidőn belül. Amennyiben a lekötési szerződésben nem szerepel fizetési határidő, az általános irányelvek a mérvadóak. A PTK 530. paragrafusa értelmében ez a határidő hét nap.

Miután lejárt a fizetési határidő, önnek jogában áll a bírósághoz fordulni. A bíróságtól nem csak a betétje kifizetését követelheti a polgári peres eljárás keretében, hanem azon veszteségek megtérítését is, amelyek a bank késedelmes fizetése miatt érték önt.

hk