Propagandaháború a választások után

2012. november 23., 09:00 , 619. szám

Az október 28-i parlamenti választások előtt a beregszászi járási Hubert Vadászklub területén egy „elit épületben” találkozott a Régiók Pártja (PR) megyei elitjének egy része, ahol megállapodások születtek a tisztségek újraelosztásáról egyik vagy másik régiós jelölt győzelme esetére – jelentette a zakarpattya.net.ua.

A találkozón a portál szerint részt vett Olekszandr Ledida, a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció vezetője, Ivan Busko, a kárpátaljai kormányzó első helyettese, Igor Szviscso, a Beregszászi Járási Állami Adminisztráció vezetője, Péter Csaba, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) megyei tanácsi képviselője, Gajdos István, az UMDSZ elnöke, Beregszász polgármestere, illetve a „támogató csoport” a helyi „üzletemberek” köréből.

Az érintettek egyebek mellett megállapodtak, írja a zakarpattya.net.ua, hogy amennyiben a 73. számú választókerületben Ivan Busko győz a parlamenti választásokon, a megyei adminisztráció első helyettesének felszabaduló tisztségét Igor Szviscso tölti be. Abban az esetben, ha Gajdos István, az UMDSZ elnöke, aki a PR listáján a 74. helyen szerepelt, a jövőben a parlamentben dolgozik tovább, a beregszászi polgármesterjelölt pártbéli társa, Péter Csaba lesz. Az ungvári portál megjegyzi, hogy Péter Csaba ellen annak idején több bűnügyi eljárás is indult hitelcsalásokkal összefüggésben.

Azt követően, hogy Igor Szviscso elfoglalja új posztját a megyei állami adminisztrációban, a Beregszászi Járási Állami Adminisztráció vezetőjének tisztére jelenlegi tanácsadói közül pályázhat valaki – állítja a zakarpattya.net.ua. A portál ezzel összefüggésben Knobloch György, a Beregszászi Járási Tanács Régiók Párti képviselőjét és Bakó Rudolf járási tanácsi képviselőt, Szviscso tanácsadóját említi. A zakarpattya.net.ua hozzáteszi: Magyarországon mindkettőjüket körözik csempészés gyanúja miatt.

Mindkét, a Beregszászi Járási Állami Adminisztráció elnökének posztjára pályázó személy „szponzora” volt Ivan Busko választási kampányának – mutat rá a portál, amely rendőrségi forrásokra hivatkozva azt állítja, hogy hozzájuk vezetnek néhány, a helyi határőrökkel kapcsolatos közelmúltbeli beregszászi járási incidens nyomai.

Az írásban szereplő állítások igen súlyosak. Kíváncsian várjuk, hogy beperlik-e a zakarpattya.net.ua-t az érintettek, avagy nem jut el tárgyalásig az ügy, ahogyan korábban abból a perből sem lett semmi, amelyet a Beregszászi Járási Központosított Könyvtárhálózattal kapcsolatos cikkünk nyomán indítottak lapunk ellen.