Ukrajna legveszélyesebb régiói

2012. június 15., 10:00 , 596. szám

Ukrajna keleti és déli részében jóval több súlyos bűncselekményt követtek el tavaly, mint az ország nyugati felében – állapította meg a Forbes magazin, amelynek kutatási eredményét a korrespondent.net ukrán hírportál ismertette.

A Forbes által a 2011-es adatok alapján összeállított listán a legveszélyesebb városok között első helyen Szimferopol áll, azt követi Szevasztopol, Dnyipropetrovszk, Horlivka és Kirovohrad. Ezen településeken ezer lakosonként 6-7,2 súlyos bűncselekményt követtek el a tavalyi évben.

Ezzel szemben a nyugat-ukrajnai nagyvárosokban, Ivano-Frankivszkban, Ternopilban, Luckban, Rivnében 2-3-szor kevesebb súlyos bűncselekményt követtek el, mint a fent említett városokban. A legkevésbé veszélyes város Poltava, ahol ezer főre mindössze 1,5 súlyos bűncselekmény jutott. A Forbes megjegyzi ugyanakkor, hogy Poltavában nagy számban élnek visszavonult katonatisztek.

Vaszil Sakun, a Nemzeti Belügyi Akadémia első rektorhelyettese ezzel kapcsolatban elmondta, hogy 60 évvel ezelőtt a bűnözés szintje az ország nyugati és keleti részén még gyakorlatilag egyforma volt. Az 1950-es évektől azonban a súlyos bűncselekményekért elítélteket többé nem száműzték a „Távoli Északra”. Ehelyett kényszermunkára irányították őket a Szovjetunió európai részének ipari objektumaira, ezen belül Ukrajna iparilag fejlett délkeleti részére. Sakun szavai szerint ez bűnözői szubkultúra kialakulásához vezetett az adott területen.

A Forbes kiemelte, hogy a Krím félszigeten lévő Szevasztopol, amely jelenleg a bűnözés egyik fő gócpontja – második helyen áll a szintén a félszigeten található Szimferopol után –, a szovjet időkben zárt város volt, és ennek köszönhetően akkor még az egyik legbiztonságosabb ukrán városnak számított.

A 380 ezres Szevasztopoltól mindössze 10 ezerrel kevesebb lakosú nyugat-ukrajnai Vinnicában ezer főre csupán három súlyos bűncselekmény jutott – fűzte hozzá a Forbes.

(zzz/MTI/korrespondent.net)