Téglásiak Erdélyben

2012. június 15., 10:00 , 596. szám

Június első napjaiban néhány téglási lakos egy csodálatos hétvégét tölthetett el Erdélyben, Marosludason. Ez a község nem éppen a kertek alatt van, de csapatunkat ez sem tántorította el a céltól. De hogy is kerültünk mi oda? A történet ez év februárjában kezdődött.

A kárpátaljai Téglás és a vajdasági Ludas testvértelepülések. A ludasi kultúregyesület, a Ludas Matyi 15. születésnapi koncertjén mi is ott lehettünk erdélyi nemzettársainkkal egyetemben. A Vajdaságban eltöltött 3 nap alatt szoros barátság alakult ki a téglásiak, marosludasiak és ludasiak között. Az erdélyi vezető, Tóth Sándor már akkor meghívta kis csapatunkat a június első napjaira tervezett X. Gyöngykoszorú Néptáncfesztiválra, amire mi azonnal igent is mondtunk.

Nagy készülődés, sok egyeztetés után végül június elsején elindultunk. Forrásvízzel, kenyérrel és sóval vártak bennünket a marosludasi várostáblánál a helyiek. (Ilyen fogadtatásban nekem még soha nem volt részem.) A háromnapos fesztivál mindhárom napján színpadra léptünk. Június 1-jén Aranyosegerbegyen, 2-án Marosludason, 3-án pedig Búzásbesenyőben. Kis csapatunk, a Téglási Hagyományőrző Társaságot képviselve, először kárpátaljai népdalokkal, majd egy zenés-verses összeállítással lépett fel. Ezek után Szűcs István, a mi mókamesterünk mesélt a nézőknek Téglásról. Erdélyi és vajdasági barátaink pedig népi és modern táncokkal kápráztatták el a közönséget. De azért nem csupán a fellépésekről szólt ez a három nap. Szombat délelőtt ellátogattunk a tordai sóbányába, ami felejthetetlen élményt nyújtott. A szombati fellépés előtt misén vehettünk részt a helyi római katolikus templomban, ami után mindenki a saját népviseletében „vonult” végig a városon.

E három külhoni magyar település képviselői között szoros barátságok alakultak ki. Ebben nagy szerepe volt annak, hogy családoknál voltunk elszállásolva, így betekintést nyerhettünk erdélyi vendéglátóink életébe is. Ez a három nap a Kárpát-medencei magyarok összetartozását jelképezte.

Ha Isten is úgy akarja, ősszel másodszor is megrendezzünk a Téglási Szüreti Hagyományőrző Napokat, ahova szeretettel várjuk majd a vajdasági Ludas Matyi Kultúregyesületet és az erélyi Hajdina Néptáncegyüttest, hogy fellépéseikkel még színesebbé tegyék a téglási hagyományőrző rendezvényt. És természetesen azért, hogy bemutassuk nekik a mi Kárpátaljánkat, és hogy megpróbáljuk viszonozni azt a szeretetet, amit tőlük kaptunk. Hiszen mind magyarok vagyunk: magyarul beszélünk, magyarul álmodunk és magyarul imádkozunk.

Kriczky Edina,
a KMKSZ Téglási Alapszervezetének kultúrfelelőse