„Közös erővel és akarattal a világot is meg lehet mozgatni”

20 éves a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség

2011. december 23., 09:00 , 571. szám
Kovács Miklós köszönti a közgyűlés résztvevőit

Szombaton Beregszászban tartotta ünnepi közgyűlését a fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ).

A beregszászi művelődési házban megrendezett ünnepi esemény a Kovács Erika és Kovács Sándor vezette mezővári gyermekstúdió fellépésével kezdődött, a kisebb és nagyobb iskolásokból álló együttes egyházi énekeket adott elő. A küldöttek és a rendezvény vendégei ezt követően pár másodperc néma csenddel emlékeztek a szövetségnek az elmúlt években elhunyt tagjaira, „a nemzet nagy nevű napszámosaira”, akik nélkül, mint a közgyűlést megnyitó Riskó Márta, a KMPSZ elnökségének tagja fogalmazott, más lett volna az elmúlt húsz év.

A KMPSZ abból a kárpátaljai magyar pedagógusokat foglalkoztató gondolatból született, hogy egyedül sok mindent nem tudunk megoldani, de közös erővel és akarattal a világot is meg lehet mozgatni – hangsúlyozta a kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezet két évtizedes tevékenységét értékelő ünnepi beszédében dr. Orosz Ildikó elnök. A szervezet által elért sikerek között említette, hogy kezdeményezésükre számos helyen jöttek létre iskolák és óvodák, vegyes tannyelvű oktatási intézmények válhattak önálló magyar iskolákká. Sikerült elérni, hogy állami és egyházi gimnáziumok és líceumok nyíljanak, magyar csoportok induljanak szakképző intézményekben, jelezte a szónok, aki legnagyobb eredményként a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola létét emelte ki. „Köszönet azoknak, akik az eredményes munkát támogatták, mert nélkülük se mi, se mások semmit nem érhettünk volna el, mert országunkban még nincs állami akarat és kisebbségbarát, támogató törvény…” – fogalmazott, külön háláját fejezve ki az anyaországi alapítványoknak és állami intézményeknek.

Orosz Ildikó ugyanakkor nem rejtette véka alá, hogy történt visszalépés is, főleg az elmúlt 10 esztendőben. Legmagyarabb városunkban magyar óvodákat, óvodai csoportokat szüntettek meg, magyar iskolák függetlensége szűnt meg a múlt évben és így paradox módon van már Beregszászban orosz–magyar és ukrán–magyar oktatási intézmény is – emlékeztetett többek között. Ugyancsak problémát jelent, hangzott el, hogy az egyházi líceumok nem kapnak állami támogatást, legutóbb pedig az Ungvári járásban az iskolák racionalizálására hivatkozva pont azokat az oktatási intézményeket akarták megszüntetni, lefokozni, melyek a KMPSZ kezdeményezésére jöttek létre az elmúlt két évtizedben. A fájó intézkedések és folyamatok között említette a KMPSZ elnöke a magyar nyelv kiszorítását a közéletből, a felsőoktatási felvételi rendszer átalakítását, minek következtében a magyar középiskolások előtt bezárultak annak kapui, s azt, hogy még a magyar szakra sem lehetett felvételi tárgy anyanyelvünk.

A jövőről szólva Orosz Ildikó kifejtette: „Egyelőre erőnket arra koncentráljuk, hogy amit elértünk működésünk első évtizedében, azt a harmadikban is meg tudjuk tartani. Ehhez viszont lehetőség, konszolidált politikai helyzet, akarat, kitartás és szívós munka kell a szervezet és a kárpátaljai magyar oktatási-nevelési intézményekben dolgozó minden pedagógus részéről, hogy mindenki a saját helyén tudjon és merjen élni azzal az eszközzel, ami számára adatott”. A KMPSZ elnöke a távlati célok között említette az önálló kárpátaljai magyar tankerület létrehozását, amelyet azok irányíthatnának, akiknek szívügyük a magyar oktatás. Ez politikai kérdés, a kárpátaljai magyar politikum felelőssége lenne.

A közgyűlésre elküldték képviselőiket, s köszöntötték a húszéves KMPSZ-t az anyaországi kormányhivatalok és a Kárpát-medencei államok magyar közösségeinek pedagógusszervezetei is.

Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára köszöntő beszédében úgy fogalmazott, hogy a KMPSZ ünnepe a kárpátaljai magyar pedagógusok, s ezáltal a kárpátaljai és az összmagyarság ünnepe is, együtt örülhetünk a szövetség eddig elért eredményeinek. „Köszönettel tartozunk a felelősségteljes munkáért, amelyet a KMPSZ a kárpátaljai magyar pedagógustársadalomért, és rajtuk keresztül az egész magyarságért tesz. Nagyra becsüljük a szövetségben kifejtett és az egyéni pedagógusi teljesítményeket, a főiskola és a líceumok szaktanárainak ugyanúgy, mint a kisközösségek legkisebbjeit nevelő óvodape­da­gusoknak a munkáját – mondta. – Az elért eredmények bizakodással kell, hogy eltöltsenek mindnyájunkat akkor is, ha tudjuk, hogy a kárpátaljai magyar közoktatás erőinek újabb és újabb kemény harcokat kell megvívniuk megmaradásukért.” A kárpátaljai magyar pedagógusoknak tudniuk kell, hogy a magyar állam mellettük áll, nemzetünkért végzett szolgálataikat elismeri, fontos kezdeményezéseiket támogatja – fogalmazott többek között a helyettes államtitkár. Hozzátette: ugyanígy helytáll az anyaország a beregszászi főiskola és az egyházi líceumok finanszírozásának ügyében, zavartalan működésük érdekében, amíg az ukrán állam nem teljesíti erre vonatkozó alapkötelezettségét adófizető polgáraival szemben.

Köszöntötték a pedagógusszövetséget a kárpátaljai magyar szervezetek képviselői is.

Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke beszédében egy ugocsai tanfelügyelő minapi túlkapásait hozta fel példaként annak illusztrálására, mivel jár Kárpátalján a magyar érdekvédelem. A szónok szerint abban, hogy a szóban forgó hivatalnok leszedette az iskolákban a magyar nyelvű osztálysarkokat, nem az a legrosszabb, hogy egy „kommunistába ültetett ukrán nacionalista basáskodik fölöttünk”, hanem az, hogy ezt szinte ellenállás nélkül tehette meg. Miután a KMKSZ nyíltan és nyilvánosan fellépett ebben az ügyben, a nagyszőlősi járási pedagógusok körében „spontán” aláírásgyűjtési akció indult, elítélve a KMKSZ „sovinizmusát”, jelezte. „Az érdekvédelem az az erőfeszítés, amivel megpróbáljuk összekötni azt, amik vagyunk, meg aminek lennünk kellene” – fogalmazott a KMKSZ elnöke. A hatalom kész a magyar érdekvédelmet felvállaló KMKSZ ellen fordítani a „kiéheztetett” kárpátaljai magyar pedagógusokat, ha azok nem állnak ki következetesen a magyar ügy mellett – figyelmeztetett Kovács Miklós.

Az ünnepség zárásaként a KMPSZ vezetői emlékérmeket és emlékeztető okiratot nyújtottak át azon határon túli és kárpátaljai intézményeknek és magánszemélyeknek, akik az elmúlt 20 év során támogatták, erősítették és segítették a pedagógusszövetséget.

hk