Elmaradhatnak a Guti Pünkösdi Napok

2011. június 3., 10:00 , 542. szám
Sin József és csapata

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség idén XX. alkalommal rendezné meg a térségben rendkívül népszerű programsorozatot, amely az idők során valóságos kulturális fesztivállá és ezreket vonzó népünnepéllyé nőtte ki magát. Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke azonban úgy látja, politikai ellenfeleik, köztük egyes beregszászi járási hivatalnokok mindent elkövetnek annak érdekében, hogy Kárpátalja egyik legjelentősebb múltra visszatekintő rendezvényére idén ne kerülhessen sor.

– Kérték az illetékesektől a rendezvény engedélyezését?

– Igen, Kovács Miklóssal, a KMKSZ elnökével még április közepén benyújtottunk két beadványt a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatalhoz és a Guti Községi Tanácshoz, amelyben kértük a Guti Pünkösdi Napok engedélyezését. Válaszában a két megszólított hivatal egymásra mutogatott, azaz a guti tanács szerint a járási adminisztráció oktatási főosztálya, míg Medvigy István, a járási adminisztráció elnökének helyettese szerint a Guti Községi Tanács illetékes az ügyben. Miután nem kaptunk érdemleges választ beadványainkra, Kovács elnök úr újabb levelet írt az illetékeseknek. Erre válaszul a Guti Községi Tanács arról tájékoztatott, hogy a falu önkormányzatának május 19-i ülésén a testület úgy határozott, a pünkösdi napokat a faluszéli futballpályán rendezhetjük meg.

– Ez jó hír, ugye?

– Több szempontból sem az. Először is, a szóban forgó ülésen, amelyen magam is részt vettem, a kellő számú "igen" szavazat hiányában nem született érvényes tanácsi döntés a kérdésben. Másodszor, mi kezdettől a helyi általános iskolát és annak udvarát jelöltük meg helyszínként, azt a területet, ahol előzőleg már 19 alkalommal megrendeztük az ünnepségünket. A helyi futballpályáról tudni kell, hogy arról a járási köztisztasági és járványügyi hivatal már korábban írásba adta: nem alkalmas a mienkhez hasonló tömegrendezvény lebonyolítására, hiszen ott sem víz, sem mellékhelyiség nincs. A tanács által kijelölt helyszínről tudni kell továbbá, hogy a felsoroltakon kívül villanyáram sincs a közelben, az pedig végképp elképzelhetetlen, hogy a kies mezőn rendezzünk kép-, fotó- vagy könyvkiállítást, így hagyományos rendezvényeinknek egy jó részét eleve nem tudnánk lebonyolítani. Nem kedvez a terület a megye legjobb magyar néptáncegyüttesei bemutatkozásának sem, de a sportrendezvények – a kispályás labdarúgótorna, a kötélhúzó és kődobó verseny stb. lebonyotolítására is alkalmasabb az iskola területe. Ezenkívül a Guti Pünkösdi Napok az elmúlt évek során a helyi iskola egykori növendékeinek, a falu távolba szakadt szülötteinek nagyszabású találkozójává nőtte ki magát, osztálytalálkozók is szerepelnek a programunkban, tehát szinte elképzelhetetlen, hogy a rendezésbe ne vonjuk be az iskola épületét.

– Miért félti a falu vezetése az iskolát, hisz az nem is tartozik a községi tanács hatáskörébe?

– Korábban egy, a KMKSZ-szel szemben elfogult hivatalnok sugallatára azt a magyarázatot kaptuk, hogy a mienkhez hasonló rendezvények nem tarthatók oktatási intézmény területén. Politikai rendezvénynek próbálják feltüntetni a Guti Pünkösdi Napokat, holott azon egyáltalán nem hangzanak el politikai beszédek. Ezt a hozzáállást már csak azért sem tudjuk mire vélni, mivel eddig 19 alkalommal mégiscsak megrendezhettük az iskolában az eseményt, továbbá arra nem tanítási időben kerül sor, s az ünnepség nem hogy kárára volna az oktatási intézménynek, inkább hozzájárul a fenntartásához, hiszen minden alkalommal igyekszünk csinosítani valamit rajta. Arról nem is szólva, hogy a Guti Pünkösdi Napok legnagyobb nyertesei a falu lakói, s ezen belül is elsősorban a gyerekek, akik minden alkalommal nagyszerűen szórakoznak a programjaikon.

– Akkor hát elmaradnak a XX. Guti Pünkösdi Napok?

– Hivatalosan már keveset tehetünk ez ügyben, hiszen alig néhány nap választ el bennünket pünkösdtől. A községi tanács jogtalan határozata kapcsán szándékunkban áll az ügyészséghez fordulni – annál is inkább, mivel már a sokadik törvénysértéssel kell szembesülnünk –, azt azonban nem remélhetjük, hogy június 12-ig kivizsgálják panaszunkat, s ennek nyomán a falu vezetése esetleg pozitív döntést hoz ügyünkben. Ennek ellenére természetesen nem adjuk fel, igazunk tudatában folytatjuk a küzdelmet.

– Mivel magyarázható a település vezetőinek elutasító magatartása?

– A falunak a KMKSZ-szel politikailag szembenálló vezetői már korábban sem nézték jó szemmel a rendezvényt, mivel az szövetségünkhöz kötődik. Ellenállásuk a legutóbbi önkormányzati választások óta erősödött fel, s miután a jelek szerint támogatókra találtak a beregszászi járási közigazgatási hivatal egyes vezetői részéről. Így történhetett meg például, hogy az elmúlt évben a falu iskolájának vezetői nem voltak hajlandók megnyitni az intézmény ajtaját a messzi földről hazalátogató végzősök előtt, s még a rendőrséget is kihívták, miután valaki leverte a lakatot az iskola kapujáról. Megjegyezném, hogy lakat fennállása évtizedei alatt egyetlen napig volt csupán az iskola kapuján: éppen akkor, amikor meg szerettük volna tartani tavalyi rendezvényünket. Felhívnám a figyelmet arra, hogy a guti eset nem egyedülálló. Gáton például elmaradt idén a Kovács Vilmos szavalóverseny. A KMKSZ felajánlotta ugyan, hogy megrendezi a nagy hagyományokra visszatekintő eseményt, úgy tűnik azonban, egyesek számára a közösség javánál fontosabb a politikai érdek.

hk