Nyíregyháza-Beregszász autóbuszjárat indul

2010. május 14., 10:00 , 487. szám

Sokévi szünet után ismét buszjárat köti majd össze Kárpátalját és Magyarországot. A nyíregyházi Educar Bt. várhatóan május végétől heti két alkalommal indítja buszait a szabolcsi megyeszékhelyről Beregszászra. A meglepő hírrel a cég vezetői múlt csütörtöki sajtótájékoztatójukon rukkoltak elő. A tájékoztatóra a Magyar Köztársaság Beregszászi Konzulátusán került sor, ahol házigazdaként Bacskai József főkonzul köszönthette a sajtó képviselőit.

Lengyel Zoltán, az Educar Bt. tulajdonosa elmondta: elsősorban a Magyarországon tanuló diákok, a határ menti régióba kirándulók és a továbbutazók érdeklődésére számítanak a hét végén közlekedő buszjáratokon. Mint elhangzott, sok kárpátaljai fiatal tanul magyarországi oktatási intézményekben, de más lakossági csoportokhoz tartozók is gyakorta kénytelenek a határon át Nyíregyházára és vissza utazva a nem hivatalos taxisok és fuvarozók bizonytalan szolgáltatásait igénybe venni. Számukra egy kiszámítható menetrend szerint közlekedő buszjárat kényelmesebbé, gyorsabbá és biztonságosabbá tenné az utazást.

A tervek szerint május 22-én induló járat a tanév idején pénteken és vasárnap, a nyári szünetben pedig szombaton közlekedne. A menetrendet igyekeznek az utazók igényeihez igazítani, tudhattuk meg. A két város közötti utazás az előzetes számítások szerint mintegy két és fél óráig tartana, amiből átlagosan egy órát venne igénybe a határellenőrzés. Az Educar képviselői optimistán nyilatkoztak a magyar határőrizeti és vámhatóságokkal e tárgyban folytatott tárgyalásaikról. A Nyíregyháza-Beregszász útvonalon korszerű, légkondicionált járművek közlekednek majd, a jegyárak előreláthatóan 1500 forint körül alakulnak, hangzott el.

Beregszászon a buszok a Puskin térre érkeznének és onnan is indulnának vissza. Bíró Tibor helyi vállalkozó a sajtótájékoztatón bejelentette, vállalja a területrendezést, a tér kicsinosítását, hogy az méltó legyen a járat fogadására. Nyíregyházán a járat végállomása egy Korányi Frigyes utcai nagyáruház parkolójában lenne, de igény esetén érintenék a buszok a vasútállomást is.

A járat üzemeltetői azzal számolnak, hogy amennyiben a vállalkozás kifizetődőnek bizonyul és igény is mutatkozik rá, autóbuszaik a jövőben Beregszász mellett Ungvárra és Munkácsra is közlekednének, Magyarországon pedig Nyíregyházától Budapestig is meghosszabbíthatják útvonalukat szükség esetén.

A határon átívelő együttműködés, a Magyarország és Kárpátalja közötti kapcsolatok elmélyítése elképzelhetetlen a közlekedési struktúrák bővítése nélkül, hangsúlyozta Sziklavári Vilmos főkonzul, a járat szervezésében közreműködő ungvári magyar főkonzulátus vezetője. A diplomata üdvözölte a buszjárat elindítását, és reményének adott hangot, hogy talán már kora ősztől újraindulhat az Ungvárt Budapesttel összekötő repülőjárat, s a vasúti közlekedés is fejleszthető lesz a jövőben.

szcs