Fogas kérdés

2010. április 23., 10:00 , 484. szám

A kakas meg a tyúk...

Hát, szó, ami szó, ez a jószág tényleg gyönyörű. Ha a legpompázatosabb fácánkakas meglátná, csibéi alá bújna szégyenében. Mert ennek a szemétdombi kiskirálynak annyi arany, kék, zöld "ruhát" ragasztott testére a Teremtő, hogy száznak is elég lenne. Ő uralja az egész szárnyas népséget. A tarajáról és kevély pillantásáról már nem is beszélve. Még a valóban legjobb házőrző gúnár és a mindig sipítozó gácsér is borús magányba vonul vissza, ha az udvar szárnycsapkodója elzengi az ébresztőt és a takarodót. (El is keresztelték a háziak: a Bezzeg névre hallgat.)

...Ülünk hároméves unokámmal a tornác előtti kopottas kispadon. Én cigarettám csutoráját, azaz filterét szopogatom, ő bodzabottal karistolja a kaviccsal elegyes homokot. Nászunknál vagyunk. Vendégségben.

- Apus, mit csinál a kakas azzal a tyúkocskával? Bántja? Segítsünk! Hát nem látod? Rámászik! Birkóznak?

Na, erre mint mondjon a gyarló és oktalan ember?

- Hát... Nem bántja. Csak szeretgeti. S így születik meg a sárgabolyhú kiscsibe.

Megizzaszt, mert nem hagyja abba.

- A tojásból? (Fellélegzek, ezek szerint más, nálam sokkal mélyebben és komolyabban gondolkozó felnőttek már alaposan felvilágosították.)

- Abból!

- De akkor miért bántja Bezzeg a tyúkot?!

Belezavarodok.

Most hogyan csavarintsam az ő esze, értelme szerint? Hogyan körvonalazzam (talán meseszerűen, ez tényleg jónak látszik, mivel azt még nem firtatja, honnan van Piroska, a farkas és a vadász), hogy van a tyúk, és van a kakas, és van a tojás, hogy a tyúk kakas nélkül is tud tojást tojni, de a tyúk által tojt tojásból a kakas előzetes beavatkozása nélkül nincs sem tyúk, sem kakas, sem kappan... De ha még az utóbbi jelentését is el kéne magyaráznom, mármint azt...

Bezzeg bevégzi a dolgát. Látszólag csipeget. Ám a felkapott magot kiejti. És ered a következő kendermagos nyomába. Unokám felsikolt.

- Látod, most a másikat akarja bántani!

Megzabolázom és megfegyelmezem magam. És kerekperec inkvizitálok:

- Szereted a rántottát? És a tyúkhúslevest? És a kakaspörköltet?

- Igen, nagyon!

- Akkor ma már többet ne kérdezz!

...Bezzeg vigyorgó csőrrel áll elém. És többször a baromfiudvarban lévő kavicsokhoz pengeti a sarkantyúját. Aztán peckesen indul fő tartózkodási helye, a Bezzegi-domb felé. Neki még estig rengeteg teendője van.

Belegondolok. Példáját követve... hm... talán... nekem is lenne, lehetne némi más elfoglaltságom...

Gerzsenyi András