Burgonyavész!

2008. június 13., 10:00 , 387. szám

A biztató tavasz után most veszélyes kórokozóval kell megküzdeniük a mezőgazdászoknak. A kialakult helyzetről és a legfontosabb tudnivalókról Őr Hidi László nagydobronyi gazdálkodót, állandó szaktanácsadónkat kérdeztük.

- A legnagyobb gondot most a burganyavész okozza, amelyet egy a peronoszpórafélék családjához tartozó gomba okoz. A gomba köztudottan a sűrű ültetvényeket támadja meg meleg, nedves időjárás esetén. Aki ilyenkor nem védekezik, az komoly veszteségekre számíthat. Márpedig a háztájik zöme nem védekezett Kárpátalján, úgyhogy óriásiak a károk.

A betegség tünetei először a burgonyasorok záródásakor jelennek meg. A gomba a levelek széléről kiinduló 1-2 cm-es nagyságú vizenyős foltokat okoz. Nedves körülmények között a foltok gyorsan nőnek, s a fonákon világos színű penészgyep alakul ki. Később a foltok elhalnak. A kórokozó a leveleket és a szárakat egyaránt megtámadja, végül a teljes növény elszárad. Késői fertőzés esetén a gumón is okozhat tüneteket, a burgonya héján szürkés, fényes foltok keletkeznek. A fertőzött gumók a tárolóban elrothadnak.

A betegség a burgonyán kívül a paradicsomot is megtámadja. A kártétel megakadályozására az agrotechnikai és a kémiai védekezési módokat együttesen kell használni. Az agrotechnikai védekezés megelőző jellegű, és azt jelenti, hogy a termesztés során a burgonya számára kedvező, a kórokozó számára kedvezőtlen környezetet alakítunk ki és tartunk fent. Ehhez fontos:

- az egészséges, fémzárolt vetőgumó ültetése,

- a 4-5 éves vetésváltás betartása,

- a mély fekvésű, vízállásos területen ne termeljünk burgonyát,

- hogy a sorokat az uralkodó szél irányával párhuzamosan alakítsuk,

- hogy harmonikus tápanyagellátásra törekedjünk,

- illetve válogatott gumót tároljunk.

A kémiai védekezéshez nagyon sok készítmény áll rendelkezésünkre. A sorok záródása előtt kontakt hatású szereket használjunk, 1-2 alkalommal. Ebben a fejlettségi állapotban a lomb hamar felszárad, így a fertőzésveszély kicsi. A tüneteket nem szabad megvárni, hanem azok jelentkezése előtt kell védekeznünk.

Csapadékos június esetén járványveszély lép fel. Ekkor és később, a lombzáródás után kontakt és felszívódó hatóanyagokat együttesen tartalmazó szereket használjunk!

A különböző hatóanyag-tartalmú szerek rendszeres váltogatásával akadályozzuk meg a kórokozó szerellenállóságának kialakulását.

Egy tenyészidőben 2-6 alkalommal szükséges védekezni, esős időszakokban 7-8, egyébként 10-14 naponta ismételjük a kezelést! A permetlé egyenletesen jusson a lombozatra és a szárra! Legjobb hatékonyságú a kora reggeli, vagy az esti órákban végzett védekezés.

- Sok a munka a földeken?

- Ami az aktuális mezőgazdasági munkálatokat illeti, megkezdődött a fóliában termesztett paprika folyamatos szedése. Most ültetik a téli és őszi betakarítású káposztát. Ajánlatos kiültetés előtt gyomirtószerekkel kezelni a termőterületet, hogy csökkentsük ezáltal a későbbi kapálások számát.

- Milyen hatással van a növényekre, hogy viszonylag kevés a csapadék az utóbbi hetekben?

- Egyelőre nem látszik a hatása. A paradicsomállományt még akkoriban ültettük ki, amikor bőségesen volt eső, ami pedig a káposztát illeti, annak sem tesz jót éppenséggel ez a nagy szárazság ami az utóbbi napokat jellemzi. Éppen ezért várjuk az esőt.

szcs