Vasúti helyzetjelentés

2008. február 22., 09:00 , 371. szám
Beregszászi vasútállomás

A Lembergi Vasút a szemét miatt, az utasok a közlekedési körülmények miatt vannak felháborodva.

Több kárpátaljai településen is szeméthalmokat fedezett fel a vasúti sínek mentén és az állomások környezetében a Lembergi Vasút vezetőinek bizottsága ellenőrző körútja során. Különösen Ungváron és környékén, valamint Kölcsénben (Kolycsino), Szolyván és Munkácson bizonyult rossznak a helyzet.

A vasút vezetésének a tapasztaltakról tartott sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a lakosság tudatosan hordja és szállítja a szemetet a vasúti sínekhez, ami "negatív hatással van az ökológiai és az esztétikai helyzetre" is. Különösen veszélyes az Ungvár–Domaninci vasútszakasz járványügyi helyzete, amely kész szeméttárolóvá alakult át, s ahol roma tábor alakult ki.

A vasút felháborodását fejezi ki a szeméttelepekkel való kényszerű szomszédság miatt, mert az "nemcsak a régió, hanem Ukrajna egészének arculatát is rontja". Ezért a Lembergi Vasút vezetősége azzal a kéréssel fordult a kárpátaljai helyhatóságokhoz, egy héten belül intézkedjenek a vasút menti területek takarításáról és a szemétlerakók felszámolásáról. Amennyiben a szemetet nem takarítják el, a Lembergi Vasút fenntartja a jogot, hogy megszüntesse a vonatok megállását azokon a településeken, ahol semmibe veszik az alapvető köztisztasági normákat. (Kárpátalja/zik.com.ua)

Örvendetes tény, hogy Beregszászban épül az új peron, azonban az illetékesek nem fordítottak kellő figyelmet, hogy az utazóközönség biztonságos fel- és leszállását garantálják. A közel egyméteres akadályokon való átkelést úgy oldotta meg az építettő, hogy az építőmunkások segítik az utasok átjutását az építőgépek, építkezési törmelékek között. Talán találhattak volna korszerűbb megoldást is.