A kárpátaljai és erdélyi betegekért

Református jótékonysági est Dercenben

2007. november 9., 09:00 , 356. szám
Az alkalom védnökei: dr. Oroszi Pál és dr. Vackó László

Október 31-én a Derceni Református Gyülekezet jótékonysági estet szervezett a debreceni Kőszikla Alapítvány betegeinek megsegítésére. "Sokkal nagyobb boldogság adni, mint kapni" - hangsúlyozta ünnepi beszédében Zsukovszky Miklós, derceni református lelkész.

A Kőszikla Alapítvány 15 évvel ezelőtt alakult, fő célja a határon túli magyarok között végzett szociális, diakóniai és kulturális tevékenység. Az alapítvány munkájának ma az erdélyi és kárpátaljai betegek között végzett szolgálat a legfontosabb része. Ezt a feladatot önkéntes alapon immár több mint 15 éve végzik az est díszvendégei, Győri József, az alapítvány igazgatója és felesége, Győri Józsefné Kristóf Katalin, 8 gyermek édesanyja.

Az alapítvány többek között a határon túli betegek gyógykezelésének irányítását és szervezését végzi olyan esetekben, amikor csak az anyaországban tudnak segíteni. Debrecen földrajzi helyzeténél, valamint kórházai felszereltségénél fogva a legkedvezőbb hely az erdélyi és kárpátaljai betegek gyógyítására. A Debreceni Egyetem Klinikájával és a Kenézy Gyula Kórházzal is együttműködési megállapodásuk van, valamint az alapítvány által működtetett Erdélyi Otthonban tudnak a betegeknek a kezelés idejére szállást biztosítani.

A jótékonysági koncertre olyan sokan érkeztek, hogy mindenki nem is fért be a derceni kultúrház tágas nézőterére, többen az előtérben elhelyezett tv-készülékeken követték az eseményeket. A színpadon keresztyén énekeket énekelt a beregszászi Antal házaspár, Langer Ilona, Reményik Sándor, Wass Albert, Szép Ernő verseit szavalták tehetséges gimnazisták. Színvonalas programmal mutatkozott be a Nagyberegi és Tivadarfalvai Református Líceum énekkara, Máté Krisztina zongorán adta elő J. S. Bach és Johannes Brahms műveit. A hegedű két ifjú mestere, Király Bettina és Oroszi Dávid virtuóz módon játszotta a Monti-csárdást. Az ungvári Varga Katalin kétszer is elkápráztatta gitárjátékával és énekével a közönséget az est folyamán.

Az alkalom védnökei: dr. Oroszi Pál és dr. Vackó László, a Munkácsi Keresztyén Klinika orvosai, a Kárpátaljai Református Egyházkerület zsinatának tagjai is köszöntötték az esten megjelenteket. Oroszi doktor kijelentette: "Orvosként tudjuk, milyen nehéz helyzetben van a beteg ember, amikor mások segítségére van utalva. Azt is tudjuk, mennyire nem egyszerű ez a segítség, és nem is olcsó. Az sem titok, milyen helyzetben van itt az egészségügy, és mennyi mindent nem képes megoldani - sok-sok esetben nem volt segítség Kárpátalján. Az utóbbi évek folyamán számos ilyen nehéz helyzettel kellett szembesülnünk. Ebben segít a Kőszikla Alapítvány."

Az est folyamán sok kárpátaljai és anyaországi személy és intézmény ajánlott fel adományt és támogatást a kárpátaljai elesettek számára.

A folytatásban az alapítvány vezetői mondtak köszönetet a jótékonysági koncert szervezőinek és a megjelent közel 1000 embernek.

Végül Zán Fábián Sándor, a KRE püspöke mondott zárszót: "Hálatelt szívvel állok itt, mert azt tapasztalhattam, hogy Isten jelen van a kárpátaljai nép életében. Hatalmasan cselekszik velünk és hatalmasan cselekedhet általunk. Egyedül Istené a dicsőség, hogy a Kárpátaljai Református Egyházkerületben ennyi hálás szívű ember van, aki kész segíteni."

A jótékonysági est Az Úr csodásan működik... kezdetű ének közös eléneklésével ért véget.

Badó Zsolt