Elment a Tanár Úr

2007. november 9., 09:00 , 356. szám
Keresztyén Balázs

Életének ötvenkilencedik esztendejében Nagyszőlősön elhunyt Keresztyén Balázs helytörténész, pedagógus. Tanítványainak emlékezetében mindenekelőtt akként a meghatározó tanárként marad meg örökre, aki ízes és szép magyarságával oly hatékonyan tudta elhinteni az anyanyelv és művészet iránti szeretet magvait egy olyan világban, mely éppen hogy nem kedvezett ezen értékeknek.

Tettvágyának igazi kibontakozását a rendszerváltás évei hozták meg, amikor egyik lelkes kezdeményezője, majd vezetője volt a nagyszőlősi Bartók Béla Művelődési Körnek. Később részt vett a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség helyi alapszervezetének megalakításában is, majd éveken át a KMKSZ megyei választmányának volt tagja.

A tanítás és a társadalmi szerepvállalás mellett immár szabadon foglalkozhatott a kutatással, azzal, ami mindig is izgatta, s aminek - bátran állíthatjuk - elkötelezettjévé vált az évek során. Kárpátalja történetének, a magyar kultúra helyi vonatkozásainak jeles ismerője volt ő, s miután a rendszerváltás megadta erre a lehetőséget, aprólékos munkával nekilátott annak az örök életre szóló feladatnak, hogy morzsánként összegyűjtse, ami a múltból megmaradt, s mindezt a felhalmozott tudást újságcikkekbe, tanulmányokba, könyvekbe foglalja számunkra. Ennek a munkának a gyümölcse volt egyebek mellett a Kárpátaljai művelődéstörténeti kislexikon is, amely gazdag tárháza a vidékünkkel kapcsolatos ismereteknek.

A Tanár Úr most elment. Ugyanolyan csendesen távozott, ahogyan mindig is élt. Sajátja volt, hogy amikor kellett, vállalta a közszereplést, de amint úgy adódott, visszahúzódott íróasztala mögé. Most örökre visszavonult, fájó űrt hagyva maga után.