Viktor Juscsenko Budapesten

2007. július 13., 10:00 , 339. szám

Kétnapos hivatalos látogatást tett Magyarországon Viktor Juscsenko ukrán államfő magyar kollégája, Sólyom László köztársasági elnök meghívására. Az ukrán küldöttség tagjai voltak nemhivatalos kísérőkként Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke és Gajdos István, az UMDSZ elnöke.

A magyar államfő kedden a Sándor-palotában fogadta Viktor Juscsenkót és feleségét, Katerina Juscsenkót.

A két fél tárgyalásáról szólva Sólyom László hangsúlyozta: Magyarország szomszédként kiemelt figyelmet fordít az Ukrajnában zajló folyamatokra. Stratégiai érdekünk Ukrajna gazdasági fejlődése - tette hozzá. "Közösen szorgalmazzuk új határátkelőhelyek létesítését, a határátkelés meggyorsítását, és tárgyalni fogunk a közös vámkezelés lehetőségéről" - jelentette ki a magyar államfő. A magyar köztársasági elnök elmondta: kérte az ukrán államfő támogatását ahhoz, hogy a 2008-ban életbe lépő ukrajnai egységes felvételi rendszerben biztosítsák a magyar iskolákban végzett tanulóknak, hogy magyar nyelven írhassák meg a felvételi teszteket. Sólyom László közölte: 2008 első negyedévében hivatalos látogatásra Ukrajnába utazik, ahol a Vereckei-szorosban ukrán kollégájával együtt avatnának fel egy magyar emlékművet.

Viktor Juscsenko azt emelte ki, hogy az utóbbi két évben a két ország közötti üzleti, gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok rendkívül dinamikusan fejlődtek. Mint hangsúlyozta, a tárgyalás során szó volt a diplomák és tudományos rendfokozatok kölcsönös elismeréséről szóló egyezmény végrehajtásáról. Hozzátette: egyeztettek a két országban élő kisebbségek állami szintű támogatásáról is.

A plenáris tárgyalást követően Sólyom László köztársasági elnök és Viktor Juscsenko ukrán elnök nyilatkozatot írt alá, amelyben többek között az szerepel: "Megállapodtunk az Ukrajna területén elesett magyar áldozatok, illetve Magyarország területén elesett ukrán áldozatok közös azonosításában, nyughelyük feltárásában, emlékük méltó megörökítésében".

Az ukrán elnök ezután a Parlamentben találkozott Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnökkel.

A tárgyalások után Viktor Juscsenko bejelentette: közvetlenül az ukrán-magyar határ mentén biztosíthatnak egy olyan területet, amely nagy mennyiségű gáz tárolására alkalmas Magyarország számára.

Gyurcsány Ferenc kiemelte: a szakértői munka már zajlik egy egymilliárd köbméteres föld alatti gáztározó építéséről Ukrajna területén Magyarország számára, emellett pedig tárgyalnak gázvezeték-tranzitkapacitás biztosításáról egy Magyarországon megépítendő gázerőmű számára. Magyarország érdeklődését fejezte ki húsz megawattnál kisebb kapacitású vízierőművek építése iránt a Felső-Tisza vidékén - fűzte hozzá a miniszterelnök.

A megbeszélésen az energetikai kérdések mellett szó volt a két ország közötti határátkelők fejlesztéséről, a közlekedési folyosók kiépítéséről, a kisebbségek helyzetéről és az oktatási együttműködésről is.

A miniszterelnökkel folytatott tárgyalása után Viktor Juscsenko találkozott Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével, este pedig Sólyom László díszvacsorát adott tiszteletére.

Az ukrán államfő szerdán felavatta Tarasz Sevcsenko XIX. századi ukrán költő budapesti emlékművét, megkoszorúzta a Magyar Hősök Emlékművét a Hősök terén, majd ellátogatott a dunaújvárosi Dunaferr üzembe, amelynek tulajdonosa az ukrán Donbassz Ipari Szövetség.

Viktor Juscsenko tárgyalt Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével, az Európai Néppárt alelnökével. Mint a találkozó után Orbán elmondta, az Európai Néppárt Viktor Juscsenkót és pártját támogatja az őszi ukrajnai választásokon. Magyarországnak is nemzeti érdeke, hogy Ukrajna Nyugat-barát, a NATO- és az EU-tagság perspektíváját megtartó ország maradjon, erre pedig Viktor Juscsenko személye a garancia - hangsúlyozta a pártelnök. A mostani államfő hatalmon maradása a kárpátaljai magyaroknak is kedvező lenne - tette hozzá.

(pszv/MTI)