A vers ünnepe

2007. április 20., 10:00 , 327. szám

IX. Beregi Költészeti Napok

Április 11-én, József Attila születése napján méltatjuk a magyar költészet ünnepét. A kárpátaljai magyar iskolákban hosszú évtizedekkel ezelőtt is versmondó versenyeket rendeztek ezen a napon, s a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség megalakulásától kezdve felkarolta ezt a hagyományt. A páros években Bátyúban a középiskolás korosztály, a páratlan években Nagyberegen az általános iskolák 7-9.-es diákjai számára szerveznek szavalóversenyt. Idén a Nagyberegi Középiskola immár a IX. Beregi Költészeti Napoknak adott otthont, ahol az általános iskolák járási középdöntőinek legeredményesebb versmondói mérettek meg.

A megjelenteket Vass Irén, az iskola magyartanára köszöntötte – többek között a Magyar Köztársaság Ungvári Főkonzulátusa Beregszászi Ügyfélszolgálati Irodájának képviseletében dr. Váncsa Julianna konzult, Nagybereg társközségének, Szakolynak képviseletében Szűcs Gabriella polgármestert és Pásztor Sándor alpolgármestert, Kállai Zsoltnét, a Szakolyi Arany János Általános Iskola igazgatóját, P. Punykó Máriát, az Irka c. gyermeklap főszerkesztőjét, Braun Évát, a Megyei Pedagógus-továbbképző Intézet módszerészét, Prófusz Marianna népművészt, a Bereg Alkotóegyesület elnökét –, aki beszédében kiemelte: a szép magyar szó, a költészet az anyaországi és a határon túli magyarság egyik összekötő szála. Punykó Mária arra hívta fel a figyelmet, hogy a költészet napi rendezvény különbözik a többi KMPSZ-versenytől: inkább ünnep ez a találkozó, ahol a versenyzők a költészet gazdag eszköztárának segítségével érzelmeket, gondolatokat mondhatnak el.

Köszöntő beszédet mondott még Váncsa Julianna konzul és Géczi Tihamér, a Nagyberegi Középiskola igazgatója, majd a versenyzők léptek színpadra. A zsűri – dr. Beregszászi Anikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanára (zsűrielnök), dr. Penckófer János irodalomtörténész, főiskolai előadó, Weinrauch Katalin gyermekíró, a Magyar Kultúra lovagja, Braun Éva módszerész és Kacsur András, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház színművésze – értékelése alapján a sok kitűnő ifjú előadó közül a következők lettek a legjobbak: 1. Tüzes Gréta (Beregszászi Magyar Gimnázium) és Hurik Nándor (Kisgejőci Középiskola), 2. Megyesi Csaba (Sislóci Középiskola), 3. Tóth Ferenc (Tiszakeresztúri Általános Iskola), 4. Lőrincz Zsolt (Nagymuzsalyi Középiskola).

–halász–

Irodalmi vetélkedő Tiszaásványban

2007. április 11-én a Tiszaásványi Általános Iskolában ismét megrendezésre került a hagyományos költészet napi irodalmi vetélkedő, amelyre hetedik alkalommal került sor 2001 óta.

A rendezvény József Attila életének bemutatásával kezdődött, majd a gyerekek elszavalták legismertebb verseit.

A versenyben három csapat vett részt, amelyet 7-9. osztályos tanulók alkottak. A megmérettetés 17 fordulóból állt, s tartalmazott szóbeli és írásbeli feladatokat egyaránt. Első feladatként a csapatoknak körülírás alapján kellett irodalmi alkotásokat kitalálniuk, s ez alapján kaptak nevet. Így a következő egységek mérték össze erejüket: Szulimán, Csecse-becse és Csodaszarvas.

A sok feladat közül talán az volt a legérdekesebb, amikor a tanulóknak egy-egy irodalmi művet mutogatás és rajzolás alapján kellett kitalálniuk.

A zsűrit az iskola tanári kara alkotta. A legügyesebb csapat a Szulimán volt, akik az első helyet foglalták el. A vetélkedő után a résztvevők oklevelet és könyveket kaptak jutalmul.

Ezúton szeretnék köszönetet mondani a KMKSZ-nek és a KMPSZ-nek az általuk felajánlott könyvekért, valamint Orbán Istvánnak, KMKSZ Tiszaásványi Alapszervezete elnökének az anyagi hozzájárulásért.

Ferkó Csaba,