Fülszám 50 hr-ért?

Gondok az állattartási támogatás körül

2007. április 20., 10:00 , 327. szám

Ukrajnában folyik a szarvasmarha-állomány azonosító számmal és okmányokkal történő ellátása, amit állat- és élelmiszer-egészségügyi okok indokolnak. A szarvasmarhákat egyedi fülszámmal jelölik meg az erre Kárpátalján feljogosított munkácsi székhelyű állami ügynökség munkatársai. Azok a szarvasmarhatartó gazdák, akik nem vétették nyilvántartásba növendékjószágaikat, nem adhatják le azokat a feldolgozó üzemeknek, illetve nem kaphatják meg a kilónkénti 1,40 hrivnya állami támogatást sem a szarvasmarha után. Szerkesztőségünknek több gazda jelezte, hogy állítólag 50-60 hrivnya ellenében olyan igazolás kapható, amellyel már átveszik a vágóállatot a vágóhidak.

Popovics Sándor, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatás Agráripari Osztályának vezetője kérdésünkre válaszolva elmondta: "A fülszám 21,5 hrivnyába kerül. A törvény értelmében tilos a jószágmozgatás fülszám nélkül, a vágóhíd nem veheti át. Az ötven-hatvan hrivnyás igazolásról szóló hír nem igaz, pontosabban nem törvényes. Az elképzelhető, hogy valakik kihasználják a szorult helyzetet, de hangsúlyozom, nem hivatalos. Van viszont egy másik probléma: januárban és februárban olyan információt kaptunk, hogy a tavalyi szinten lesz az állami támogatás az idén is. Ennek köszönhetően kezdték az emberek leadni a növendék szarvasmarhát és a szükséges papírokat. De érvénybe lépett egy új kormányrendelet, amely értelmében idén már nem 300 kilogrammtól, hanem 390-től jár a dotáció. Ráadásul nem elég a fülszám, a papírokat el kell küldeni Kijevbe, és körülbelül két hónap alatt megkapja a tulajdonos az igazolásokat a szarvasmarhára, ami alapján kaphatnak majd dotációt a jószág leadása után. Most viszont úgy néz ki, az a helyzet, hogy akik az év elején adták le az állatokat, azok hiába intézik utólag a szükséges okmányokat, nem kaphatják meg a támogatást, hisz az említett februárban kihirdetett rendelet január 1-jétől hatályos.

Én is hallottam arról, hogy most vannak, akik állítólag 50-60 hrivnyát is fizetnek valakinek, hogy megkapják a beígért támogatást. Hogy kinek fizetnek, azt viszont nem tudom."

Badó Zsolt