Megalakultak a Szülőföld Alap újabb kollégiumai

2007. március 30., 10:00 , 324. szám

Megalakult a magyar kormány által a határon túli magyarság támogatása céljából létrehozott Szülőföld Alap Oktatási és Szakképzési, illetve Kulturális és Egyházi Kollégiuma is az Önkormányzati Együttműködési, Informatikai és Média Kollégium után. Az alap Regionális Egyeztető Fórumának döntése alapján az 1 milliárd forintos támogatás 19 %-a kerül majd előreláthatóan Kárpátaljára, támogatva az itt élő magyar kisebbséget. A március 21-én megalakult Oktatási és Szakképzési Kollégium dönt majd a támogatási összeg 50 %-áról, ami Kárpátalja esetében az első félévben 51,4 millió forintot jelent. A kollégiumban döntéshozói jogkörrel képviseli a magyarságot a KMKSZ által delegált Barta József, a Nagyszőlősi Járási Tanács alelnöke, valamint Medvigy István, az UMDSZ OT tagja.

Barta Józseftől megtudtuk, hogy az oktatási és szakképzési kollégiumnál pályázhatnak magukat magyarnak valló magánszemélyek, vagy velük együtt élő házastársak, velük közös háztartásban nevelt kiskorú gyermekek, önkormányzatok, magyar társadalmi szervezetek, iskolák, intézmények. Nem jogosult viszont az alap támogatására politikai párt vagy közvetlen politikai tevékenységet végző szervezet. A magánszemélyek pályázhatnak: nevelési-oktatási, képzési, továbbképzési, továbbá tankönyv- és taneszköz-támogatásra, felsőoktatási ösztöndíjra, illetve a magyar kultúra és tudomány fejlesztésével, megőrzésével, gyarapításával, megismerhetővé tételével kapcsolatos célokra. A köz- és felsőoktatási, tudományos kutatásfejlesztést végző intézmények, kulturális tömegtájékoztatási (nyomtatott és elektronikus sajtó), egyházi, szociális és egészségügyi szervezetek, valamint önkormányzatok pályázhatnak alaptevékenységüknek megfelelő közfeladatok ellátására, vagy az Európai Unióhoz történő csatlakozással kapcsolatos felkészítő, tájékoztató, ismertető, oktatási, képzési, továbbképzési tevékenység ellátására. Települési önkormányzatok és azok társulásai pályázhatnak az Európai Unió által is támogatott határon túli programokra, magyarországi településsel közös infrastruktúra kialakítására, testvértelepülési kapcsolatok kiépítésére, természeti adottságok fokozott kihasználására és közös környezetvédelmi programok létrehozása; az unió külső határszakaszán a kishatárforgalom megteremtésére. Pályázhat továbbá gazdasági tevékenységet üzletszerűen végző jogi személy, és jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság, vállalkozás. Ezen belül különösen mikro-, kis- és középvállalkozás pályázhat tevékenységének fejlesztésére.

A pályázatokat az Oktatási és Szakképzési Kollégium március 29-én hirdeti meg, a pályázóknak pályázataikat 2007. április 23. és május 11. között kell benyújtani. A pályázatoknak május 11-ig feltétlenül be kell érkezniük!

A Kulturális és Egyházi Kollégiumban Kárpátalját az UMDSZ által delegált Horváth Sándor képviseli, a KMKSZ delegáltja, Hutterer Éva tanácskozási jogkörrel vehet részt a kollégium ülésein. A kollégium alakuló ülésén Horváth Sándor az illetékes minisztérium által javasolt elosztással nem értett egyet. Az első félévben a kárpátaljai pályázók számára kifizetendő 85,8 milliós támogatási összeg elosztása körül kialakult vita miatt a kárpátaljai támogatásokkal kapcsolatban nem születtek konkrét döntések - tudtuk meg Hutterer Évától.

dózsa