Garantálják a minőségi vetőmagot

Egy forgolányi fiatalember vállalkozása

2007. március 30., 10:00 , 324. szám
Szabó Tibor

Itt az intenzív vetés ideje, a gazdák számára tehát adott az egyik feladat: a lehető legjobb vetőmag beszerzése. Amennyiben a földműves elégedetlen volt a tavaly megvásárolt vagy saját földről begyűjtött mag terméshozamával, más helyről igyekszik beszerezni a vetőmagot. Néhány hónappal ezelőtt jött létre a nagyszőlősi járási Forgolányban az Agro Ohorodnik MV, mely vetőmagok értékesítésével foglalkozik. Az alábbiakban Szabó Tibor igazgató segítségével mutatjuk be a magánvállalkozást.

- Mi ösztönözte éppen ilyen jellegű vállalkozás indítására?

- Forgolányban nagy hagyománya van a zöldségtermesztésnek, ezért tudom, mennyire fontos a gazda számára a jó minőségű vetőmag. Elvégeztem levelező tagozaton a budapesti Corvinus Egyetem kertészmérnöki szakát a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán, majd nem sokkal ezt követően kamatoztatandó az így szerzett tudást, megalapítottam a céget. Múlt év október 15-én történt meg az Agro Ohorodnik MV hivatalos bejegyzése, mely vetőmagok forgalmazásával foglalkozik. A közelmúltban előnyös kereskedelmi szerződést kötöttünk a kecskeméti székhelyű Zöldségtermesztési Kutatóintézettel (ZKI) az ott kifejlesztett speciális hibrid vetőmagok kárpátaljai kizárólagos forgalmazására, így én vagyok az intézet kárpátaljai területi kirendeltségének vezetője. A kecskeméti kutatóintézet szinte minden zöldségféle nemesítésével foglalkozik, európai viszonylatban az élvonalba tartozik. Az ott kifejlesztett zöldségfajták nemesítése a magyar Alföldet jellemző éghajlati és termelési viszonyok között történt. A vetőmagtételeket folyamatosan és rendszeresen ellenőrzik, így biztosítva a kiváló minőséget, ezért is léptünk velük üzleti kapcsolatba. Lehetőség szerint a kecskeméti mintagazdaságokban tesztelt magokat először magam is kipróbálom, így a későbbiekben a vásárlók részéről nem érhet kritika.

- Milyen szolgáltatást nyújt még az Agro Ohorodnik?

- A feleségemmel, Anitával, aki szintén kertészmérnök, közösen fogadjuk vásárlóinkat. Üzletünkben a vásárláskor igény szerint szakmai tanácsokat is adunk - mely természetesen ingyenes. Katalógusok alapján választhatják ki az igényelt fajtákat. Kb. 200 különböző zöldségvetőmag - uborka, paradicsom, paprika, bab, csemegekukorica, káposzta stb. - található a kínálatban. A vállalkozás beindítása előtt intenzív piackutatást végeztünk. Árainkat a kárpátaljai piaci viszonyoknak megfelelően alakítottuk, de bizonyos esetekben kedvezőbb vásárlási feltételeket is tudunk biztosítani. Pl. egy 2,5 hrivnyába kerülő paradicsomvetőmag-zacskó tartalma 4-szer több, mint a piacon ugyanennyiért kapható hasonló terméké, és ezenkívül a nálunk vásárolt vetőmag minősége garantált. Pluszszolgátatás, ha valaki nagyobb tételben vásárol árut - pl. 10 ezer méter uborkaültetvényhez szükséges vetőmagot -, akkor vállaljuk azt is, hogy rendszeres időközökben kimegyünk a gazda földjére és pótlólagos kedvezményként ingyenes szaktanácsadást nyújtunk.

- A teljesség igénye nélkül jellemezne egy-két önöknél kapható zöldségfajtát?

- A paprikánál kiemelném a Gigant nevű fajtát, mely egy folytonnövő, édes fajtájú hibrid, és korai hajtatásba is ajánljuk. Bogyói 7-9 cm szélesek és 12-15 cm hosszúak, csüngők, tömegük 150-200 g között mozog, húsa vastag. Száron tarthatósága és stressztűrő képessége kiváló, igen rezisztens a betegségekkel szemben. Aztán a paradicsomnál ajánljuk a Koktél vagy más néven Cherry paradicsomot, mely középkorai tenyészidejű, fürtjei 8-10 bogyóból állnak, egy-egy bogyó tömege 20-25 gramm. Nagy érték ennél a fajtánál, hogy bár nem vastag héjú, bogyórepedésre nem hajlamos, és kimagasló termésátlagokkal rendelkező hibrid. Hagymából érdekes és ajánlott fajta a Sonkahagyma, mely a betegségekkel szemben rezisztens, érése augusztus elejére várható és jó minőségben betakarítva akár február végéig is tárolható. Íze kevéssé csípős, jól szeletelhető, nyersen és salátába is kiváló. És még folytathatnánk a sort.

- Milyen további terveik vannak?

- A kínálat bővítésén kívül az Agro Ohorodnik szeretne terjeszkedni megyei szinten is, így pl. többek között Beregszászban és Nagyszőlősön, tisztában vagyunk ugyanis vele, hogy sok vásárló a távolságok miatt nem tud eljutni hozzánk. Tervezzük a jövőben mezőgazdasági kisgépek, segédeszközök, valamint növényvédő szerek és műtrágyák forgalmazását is. Kínálatunk bővítése összefügg cégünk mottójával: "Minden, ami a sikeres zöldségtermesztéshez szükséges, egy helyen." Csepegtetők és ezek tartozékai, rotációs kapák, hátimotoros permetezők, motoros szivattyúk stb. kaphatók majd nálunk. Ez ügyben már folynak a tárgyalások. Ezen termékekre ugyanis van igény, nagy volt az eddigi érdeklődés is, és ez biztatást jelent a jövőre nézve.

F. Zs.