Miről ismerhetjük fel az átcímkézett élelmiszert?

Fogyasztóvédelem

2007. január 5., 09:00 , 312. szám

Köztudomású, hogy hozzánk minden begyűrűzik a szomszédos Magyarországról, leginkább és leggyorsabban az, aminek pedig nem lenne muszáj. Egyelőre ugyan semmi jele annak, hogy a magyarországi átcímkézési botrány nyomán romlott élelmiszerek jelentek volna meg a kárpátaljai kereskedelemben, egészséges gyanakvásunk azonban azt súgja, jobb készülni, mint kikészülni. Az alábbiakban annak jártunk utána a magyarországi sajtóhírek alapján, milyen jelekre érdemes odafigyelnünk vásárláskor?

Az első gyanús jel: olykor a csomagoláson magán nincsen magyar nyelvű felirat, hanem csak a csomagolásra ragasztott kis matricán olvashatjuk magyarul, mit is veszünk. Különösen óvatosnak kell lennünk, ha a szavatossági időt ezen a kis, fehér matricán tüntetik fel, illetve nem árt megnéznünk, a matrica alatt nem áll-e egészen más dátum az eredeti csomagolásba ütve.

Második gyanús jel: árulkodó lenyomat az eredeti dátum helyén. Ha az átdátumozás során a festéket el is tudták tüntetni a hamisítók, az eredeti lejárati határidő helyén látható marad a beütés lenyomata. De nem árt, ha figyelünk a "lehetetlen dátumokra" is.

Harmadik jel: a helyenként színehagyott csomagolás nem jó ómen. Utalhat ugyanis arra, hogy az áru eredeti lejárati határidejét acetonnal suvickolták ki, hogy a helyére új dátumot üthessenek.

Negyedik jel: különösen a halra igaz, hogy amennyiben fagyasztottat vásárolunk, érdemes megtapogatni a zacskót, nincs-e benne feltűnően sok jégdarab. Ez ugyanis az újrafagyasztás jele. (Kárpátalja/Életforma/hirtv.hu)