Kiállítás: Arcok a múltból

2006. június 2., 10:00 , 281. szám

Különleges portrékiállítás nyílt az ungvári Boksay József Szépművészeti Múzeumban, mely mintegy három évszázad alkotásait öleli fel a XVII. század második felétől egészen a XX. század elejéig.

Az Arcok az évszázadok távolán át elnevezésű tárlat nyugat- és közép-európai, orosz, ukrán és kárpátaljai festők közel 100 alkotását vonultatja fel. A portrék többsége a múzeum archívumából került elő, mintegy 30 restaurált festményt először láthat a nagyközönség.

A négy teremben elhelyezett tárlat anyaga mind eredetét, mind stílusát tekintve vegyesnek mondható, ugyanakkor fokozottan érdekfeszítő is, amennyiben jól szemlélteti a portréfestészet alakulását az egyes korszakoktól és irányzatoktól függően. Nyilvánvalóan ezt a hatást akarták minél alaposabban kiaknázni a tárlat szervezői, amikor úgy döntöttek, kronologikus rendben helyezik el, mutatják be a képeket.

Különös, muzeális értéket kölcsönöznek a gyűjteménynek a XVII-XVIII. századi ismeretlen nyugat-európai festőktől származó, korabeli világi és egyházi méltóságokat ábrázoló portrék. Az anyag egy másik részét a maguk korában igen népszerű festők munkáinak másolatai alkotják, köztük egyebek mellett Zrínyi Ilona, Mária Terézia, Ferenc József portréi. A kárpátaljai iskolát Boksay József, Erdélyi Béla és Virágh Gyula művei képviselik a kiállítás anyagában.

solt