Módosították a jogszabályokat

Taxisok, utasok és a hivatal - különböző álláspontok

2006. május 19., 10:00 , 279. szám

Új idők köszöntöttek a magántaxisokra, akik szerint a korábbi években kifizetődő vállalkozásból ma már egyre nehezebb megélni, ráadásul évente újabb és újabb nehézségeket gördítenek eléjük az engedélyeztetési eljárások terén. Azonban nem minden esetben értenek egyet velük az őket ellenőrző illetékesek és az utasok.

A módosított törvény 1700 hrivnyás pénzbüntetéssel sújtja azokat a taxisokat, akik nem váltják ki az öt évre szóló, 340 hrivnyába kerülő működési engedélyt. A licenc mellett a taxisoknak kötelező baleset- és felelősségbiztosítást kell kötniük. A módosított jogszabály szerint a magántaxisoknak ezentúl szerződést kell kötniük egy orvossal, aki reggelente megvizsgálja őket és egy szerelővel, aki naponta ellenőrzi az autó műszaki állapotát. Ez havi 100-150 hr plusz kiadást jelent. Az utasok biztonságát hivatott védeni az a parlamenti jóváhagyásra váró törvénytervezet is, mely szerint a jövőben nem üzemelhetnek taxiként a nyolcévesnél öregebb autók.

Varcaba Ferenc beregszászi taxis magánvállalkozó szerint, aki 18 éve van a szakmában, a taxik számának jelentős emelkedése, a kiadások, a fenntartási költségek növekedése és a fizetőképes kereslet hiánya miatt már korántsem olyan kifizetődő ez a vállalkozás, mint volt néhány évvel ezelőtt. Véleménye szerint az autóközlekedési törvény módosításával az eddigi minimális nyereség is elvész: "Az én szemszögemből nézve arra megy ki a játék, hogy a "nagyhalak" megeszik a kicsiket. Ha a törvényen nem változtatnak, sajnos több társammal együtt befejezem a taxizást vagy megyek fusizni, mert ezt a szakmát becsületes adózóként már nem tudjuk folytatni." Attól is tart, hogy kötelezővé teszik a taxióra használat, mely több ezer hrivnyába kerül. Délczegh Csaba szerint egyre rosszabb a helyzet, a taxisoknak egy idő után több lesz a kiadásuk, mint a bevételük. Homoki Gábor taxis szerint a drasztikus intézkedéseket az adó összegének növelése is követi majd. Az ungvári taxisok ráadásul azért is elégedetlenek, mert elvették tőlük a Korjatovics téren található parkolót, így a forgalmas út mentén kénytelenek parkolni. Elégedetlenségük ellenére a taxisok megyénkben sehol nem hoztak létre szakszervezetet, amit az egyetértés hiányával és az érdekek különbözőségével magyaráznak. Az Ukrajnai Taxis Szakszervezetnek is csupán néhány kárpátaljai tagja van.

A taxisokkal ellenkező állásponton vannak az utasok, akik szerint azok egyre drágábbak, ráadásul a szolgáltatás minősége sem mindig az igazi - a telefonon megrendelt taxik sokszor fél-egy órás késéssel érkeznek meg a címzetthez, sok a kiöregedett, 10-15 évnél öregebb autó.

Jurij Revta, a Megyei Autóközlekedési Felügyelet vezetője szerint a taxisoknak nincs semmi okuk a felháborodásra. A módosítások révén rendet kívánnak teremteni a taxis személyszállítás terén, mely az illetékes felügyeleti szervek átszervezése miatt több évig kaotikusan működött. Szerinte erről tanúskodik az a tény is, hogy Kárpátalján elenyésző azon taxisok száma, akik törvényesen dolgoznak, kiváltva a működési engedélyt; csupán a településenként változó összegű rögzített adót fizették be, melynek összege Kárpátalján egyik városban sem haladja meg a 100 hrivnyát. Azon a véleményen van, hogy a licenc kiadása egyáltalán nem jelent nagy érvágást a taxisoknak, csakúgy, mint a kötelező orvosi és technikai kontroll költségei, annál is inkább, mivel az intézkedés egyaránt szolgálja a taxisok és az utasok érdekeit, általa fokozható a közlekedésbiztonság: nem ülhetnek volán mögé a beteg vagy az alkoholos befolyásoltság alatt levő sofőrök, nem üzemeltethetők a nem megfelelő állapotban levő, balesetveszélyt jelentő autók.

-figyelő-