Hírnév magyar pénzen?

Jótékonysági alapítvány, pártközpont, avagy mindketto egy helyen...

2005. július 1., 10:00 , 233. szám

Szatyorral a kezükben mindennapi intézni- és bevásárolnivalójukat rendező beregszászi anyukák állítottak meg, s kérdezték, hogy jártam-e a Zrínyi utcai KAMOT-irodában. Öntudatos atyaként, akinek leánya immár iskolás, rávágtam, hogy persze, tudom, hol van az épület, hiszen most már "nekünk" is jár az anyaország által folyósított "Szülőföldön magyarul" oktatási-nevelési támogatás, amit a magyar kormányhivatalok döntése nyomán mostanság a Kárpátaljai Magyar Oktatásért Szülők és Pedagógusok Tanácsa, azaz a KAMOT, s annak alapítványa közreműködésével folyósítanak Kárpátalján. Nohát, szögezték mellemnek a kérdést a szatyrokkal gazdagon felfegyverzett szülőtársak, akkor bizonyára láttam a bejárat melletti cégtáblákat is, melyek a helyiségben a KAMOT Jótékonysági Alapítvány mellett egy UMDP elnevezésű pártot is hirdetnek? S ha láttam, akkor nyilatkozzak is menten, hogy mit szólok hozzá, mert ők a maguk részéről elfogadhatatlannak tartják, hogy egy senki által nem ismert pártnak bármi köze is legyen az anyaországi támogatásokhoz. Emlékeznek ők, fejtegették egyre hevesebben, hogy még néhány hónappal ezelőtt is hogyan zajlott a tagtoborzás az azóta ellenzékivé vált szocdem párt helyi szervezeteibe, s a parlamenti és helyhatósági választások közeledtével most bizony attól félnek, hogy az USZDP(e) helyett itt az UMDP.

Be kellett vallanom tájékozatlanságomat e téren, s amint elváltunk, nyomban szaladtam az említett irodához. A bejáratnál a felvételünkön látható táblák fogadtak, s most már magamnak is el kellett gondolkodnom a dolgok állásán. Mert hát elképzelhető ugyan, hogy az UMDSZ-t, amely pedig a képviselői által szinte kizárólagosan uralt Illyés Közalapítvány kárpátaljai alkuratóriuma révén számottevő támogatásban részesül, mégiscsak arra kényszeríti a "nyomor", hogy egy pedagógusszervezettel egy helyiségbe költözzön, az azonban megfoghatatlan, milyen erkölcsi normák szerint hozható összefüggésbe egy ismeretlen hátterű politikai párt a magyarországi támogatásból finanszírozott, a gyermekeink anyanyelvi oktatását-nevelését támogatni hivatott intézménnyel.

Ha volt hozadéka a téli narancsos forradalomnak, hát az mindenekelőtt abban állt, hogy reméltük, a jövőben már biztosan nem kell pártkönyvet kiváltanunk, ha boldogulni kívánunk a mindennapokban. Meglehet persze, bár nem túl valószínű, hogy az UMDP és a magyarországi támogatásokat intéző KAMOT-alapítvány irodájának szóban forgó összepárosítása a véletlen, esetleg valóban a szükségszerűség műve, de éppen a közelmúlt keserű tapasztalatai s a hétköznapi politikai erkölcs is azt követelnék, hogy a párt névtáblája mégiscsak mielőbb lekerüljön az épületről, a gyanúját is kerülendő annak, hogy esetleg a magyar állam költségén próbál megalapozatlan népszerűségre szert tenni egy ukrajnai politikai szervezet.

vvv