Beregszászban is bemutatták a Trianon c. filmet

2005. április 1., 10:00 , 220. szám

Az erdélyi bemutató-sorozat és a felvidéki premier után március 16-án Kárpátalján is bemutatásra került Koltay Gábor Trianon című dokumentumfilmje. A filmet mintegy háromszázan látták a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola dísztermében.

A Trianon c. film moziváltozatát tulajdonképpen a kényszer szülte. Koltay Gábor filmrendező tavaly egy 14 részből álló dokumentumfilm-sorozatot készített Velünk élő Trianon címmel, amelyet azonban a magyar közszolgálati televízió az előzetes egyeztetések ellenére nem vett fel a műsorába. A rendező ezt követően készítette el a film kétórás moziváltozatát, amelyet Budapesten az Uránia mozi - egyedüliként - vetít. Az eredeti sorozatot egyedül a Hír TV tűzte műsorára.

A film erdélyi körútján számos helyen botrányos körülmények között került bemutatásra (erről a továbbiakban esik szó). A felvidéki és kárpátaljai premierre zavaró körülmények nélkül került sor. Koltay szerint a film szakmailag nehezen támadható, hiszen benne olyan jeles közéleti személyek mondják el a véleményüket, akik életükből hosszú éveket szenteltek Trianon és következményeinek tanulmányozására. A mozifilmben többek között megszólal Glatz Ferenc, Fejtő Ferenc, Nemeskürty István és Raffay Ernő történész, Csurka István író, Duray Miklós író, Pozsgai Imre egyetemi tanár, Szervátiusz Tibor szobrászművész, Tőkés László református püspök.

A dunaszerdahelyi Trianon-bemutató után Koltay Gábor a Szabad Újságnak adott interjút, az alábbiakban ebből idézünk.

"Minket, magyarokat olyan nagy mértékben vágtak el a gyökereinktől, hogy ha nem foldozzuk be a hiányosságainkat, nem lesz történelmi emlékezetünk. (...) A Trianon-film sorsa egy tükörkép a mai magyar társadalomról is, azaz hogy hol tartunk, illetve hol nem tartunk tizenöt évvel a rendszerváltozás után. A film erdélyi bemutatása körüli felhajtás tükrözi a romániai helyzetet is. (...) Azzal a szándékkal készítettem el a filmet, hogy talán segít abban, hogy a ma kényesnek tartott témákról beszéljenek egymással az emberek. A magyar a magyarral, majd a magyar a nem magyarral. Csakis így lehet a Trianon okozta traumát feloldani. Eljutni odáig, hogy más nemzet tagjai is megértsék, hogy mi, magyarok sem akarunk többet, mint ők: nem elfogyni, hanem gyarapodni, lelkiekben megerősödni. (...) Marosvásárhelyen 80-100 felfegyverzett rendőr vette körbe azt a templomot, melyben a vetítés lett volna. De kikapcsolták a villanyt, és csak egy kis akkumulátoros lámpa előtt beszélgettünk Raffay Ernő történésszel mintegy 1000 ember előtt. Viszont életem egyik legszebb élményében volt részem, amikor az egyik hallgató feljött a szószékre, és arra kérte a gyülekezetet, hogy december 5-e után először énekeljék el nemzeti himnuszunkat. És miután megtörtént, a tömeg szépen, fegyelmezetten hazament. (...) Őszinte, nyílt beszélgetésekre van szükség a társadalmi élet megannyi területén, hogy a jelenleginél egy jobb, élhetőbb térséget alakíthassunk ki magunk körül" - nyilatkozta Koltay Gábor a Szabad Újságnak.

Koltay Gábor mozifilmje és a teljes, 14 részes dokumentumfilm-sorozat a világhálón is megtekinthető a http://tdyweb.wbteam.com/TrianonMozi.htm internetes oldalon. A Rákóczi főiskola filmklubjában csoportos jelentkezés esetén, egy előre egyeztetett időpontban ingyenesen megtekinthető a mozifilm.

P. Zs.