Egyetlen véradó vére akár öt beteg kezelésénél is alkalmazható

Kevés a donor

2004. december 10., 09:00 , 204. szám

A kórházaknak folyamatosan szükségük van a vérre, alig akad azonban jelentkező, aki áldozna a sajátjából, hogy másokat megmentsen. Az alábbiakban annak járunk utána, mi a helyzet a kárpátaljai vérátömlesztő-állomásokon, vagyis van-e elég donor, illetve elegendő-e a vér a betegek ellátására.

A vérbank – más néven vérátömlesztő-állomás – a vért begyűjtő, tároló, feldolgozó és azt a vérátömlesztéshez rendelkezésre bocsátó szervezet. Kárpátalján valamennyi járásban (13) van ilyen állomás, a megyei központi vérbank Ungváron működik. A járási állomások begyűjtik a vért, amit részben helyben, részben pedig a megyei állomáson dolgoznak fel. A vérösszetevőket vérkészítményekké alakítják, ezeket felhasználásig helyben tárolják. A megyei vérátömlesztő-állomás is fogad véradókat, ugyanakkor bizonyos vérkészítményeket – gamma-globulin, koncentrált albumin stb. – kizárólag itt állítanak elő a megyében.

– Jelenleg teljes mértékben ellátjuk a megye egészségügyi intézményeit vérrel és vérkészítményekkel – tájékoztat Valentina Hajdamak, az Ungvári Megyei Vérátömlesztő-állomás osztályvezetője. – A kórházakban ma már nem egyszerűen vért adnak a betegeknek, hanem szükség szerint annak valamely összetevőjét is, így egyetlen véradó vére akár öt beteg kezelésénél is alkalmazható. A vérplazmakészítmények megfelelő tárolás mellett hónapokig biztonsággal tárolhatók. A vér és a vörösvérsejtek viszont maximum 21 napig tárolhatók, így azokat folyamatosan pótolni kell. Ha egyszerre több kórházban van szükség ritka vércsoportba tartozó (pl. Rh-negatív) vérre, helyenként előfordulhat átmeneti hiány. A vérállomások ilyen esetben "riasztják" az általuk nyilvántartott állandó donorokat.

A beregszászi járási kórház vérátömlesztő-állomását a megye egyik legjobban funkcionáló állomásaként tartják számon. Mint dr. Ivan Kondrics osztályvezetőtől megtudtuk, a donorok többsége esetükben a kórházban műtött betegek hozzátartozói vagy a várandós kismamák férjei közül kerül ki. Évente átlagosan másfél ezer donortól vesznek vért, ami havonta 100-120 főt jelent. A járás lakosságának számához mérten teljesítik a megszabott vérkészletezési normatívát. Nemzetközi szabvány szerint ez lakosonként 12-14 ml vért jelent. A beregszászi állomás lakosonként 9-10 ml vért készletez, ami ennél kevesebb ugyan, megyei viszonylatban mégis a harmadik legjobb mutató.

"A begyűjtött vért szigorú vizsgálatoknak vetjük alá. A vérbankba csak ellenőrzött, "tiszta" vér kerülhet. A vércsoport megállapítását, a hemoglobinszint-vizsgálatot, a hepatitisz A tesztet helyben végezzük, a HIV-vírus, a hepatitisz B, C vírusok esetleges jelenlétét a megyei központ vizsgálja. A hepatitiszfertőzöttség egyébként az összlakosság 6-7%-ánál van jelen, és sokan csak véradáskor tudják meg, hogy vírushordozók. A kórházakban ősszel-tavasszal több vérkészítményre van szükség. A sebészet, traumatológia, szülészet a tervezett műtétek beütemezése előtt mindig konzultál a vérbankkal, hogy az adott vércsoportban van-e elegendő vér, vérkészítmény. A váratlan eseteket persze nem lehet "betervezni". Mi pénzt nem adunk a donoroknak, véradás előtt meleg teát, szendvicset, azt követően 14 hrivnya értékű élelmiszert kap a véradó" – mondja Kondrics doktor.

Ukrajnában legutóbb évekkel ezelőtt szabályozták a donoroknak járó juttatások mértékét. Eszerint 100 gr leadott vérért 4 hrivnya jár a donornak. A véradók egy alkalommal rendszerint 400-500 gramm vért adnak, amiért 16-18 hrivnya jár. Ezenkívül 14 hrivnya étkezési pénz vagy élelmiszer is megilleti a donort, amit a helyi költségvetésnek kellene biztosítania. Ungváron és néhány járásban ez a rendszer működik is, a legtöbb járási büdzsé azonban nem támogatja. Ezzel szemben Kijevben – ahol nagy mennyiségű vérre van szükség – a helyi költségvetés további dotációkkal próbálja véradásra ösztönözni a fővárosiakat.

A megyei vérátömlesztő állomáson tartós gondot jelent a véradók szükségesnél alacsonyabb száma.

– A szovjet időkben a megyeszékhelyen a vérszükséglet 85%-át "önkéntes" véradók biztosították, és csak a maradék 10-15%-ot adták fizetett donorok. Mára ez az arány gyakorlatilag megfordult. Míg a járási állomások eleget tudnak tenni a lakosságszám szerint megszabott vérgyűjtési normatíváknak, a megyei állomás kénytelen állandó donorokat fizetni – mondja Valentina Hajdamak.

– Való igaz, hogy jelenleg nehezebb dolgunk van, mint azokban az időkben, amikor számos nagy gyár működött Ungváron, és egy-egy hivatalos felkérésre 100-150 gyári munkás is vállalta a véradást – erősíti meg Marija Fancsics, a megyei vérátömlesztő-állomás állandó donorok osztályának vezetője. – Ma már nincs szervezett véradás, a munkaadók pedig kifejezetten nehezményezik, ha valamelyik alkalmazott véradás miatt hiányzik a munkahelyéről. Jelenleg az a gyakorlat, hogy a kórházak irányítják a vérállomásokra a betegek hozzátartozóit. A járásokban ez a rendszer működik is, ám a megyei kórház rendszerint kétszer több vérkészítményt igényel tőlünk, mint ahány donort küld hozzánk".

A hiányt valamelyest ellensúlyozza a hemaferézis módszere, amikor is a donor véréből csak egy bizonyos alkotóelemet nyernek ki, a fennmaradó elemeket pedig rögtön visszajuttatják a vérkeringésbe. A megyei vérállomáson idén nyáron üzemeltek be egy erre szolgáló gépet. A szerkezet nemcsak "okos", de értékes is (kereskedelmi ára közel 15 ezer dollár).

– Vért kéthavonta, kivont plazmát ellenben kéthetente adhat a donor. Azt gondoltuk, ha lesz hemoferézisgépünk, a véradók száma is megnő. A várt áttörés azonban egyelőre késik. Plazmából egy alkalommal 600-800 grammot lehet levenni a donortól, ennek ára 3,75 hr/100gr. A folyamat 30-40 percig tart, azaz kb. fele annyi ideig, mintha "kézzel" történne a vérvétel, majd a különválasztott folyadék visszajuttatása" – mondja Hajdamak doktornő.

Mint kiderült, legtöbben kifejezetten félünk a véradástól. A szakemberek szerint ugyanakkor 400-500 gr vér "elvesztése" nem hat negatívan a szervezet fizikai állapotára.

A véradás mellett szólhat, hogy a donor vérét teljes vizsgálatnak vetik alá, mégpedig térítésmentesen. Erről az illetékes állomás igazolást is ad.

Popovics Zsuzsanna