Hírek

2004. november 5., 09:00 , 199. szám

Magyar megfigyelők a szabálytalanságokról

Szabálytalanságokat tapasztalt az ukrajnai elnökválasztás első fordulójában részt vett két magyar megfigyelő, bár "klaszszikus csalással" nem találkoztak. Erről Füle István szocialista és Gruber Attila fideszes parlamenti képviselő beszélt budapesti sajtótájékoztatójukon. A képviselők elsősorban a beregszászi választókörzetben, illetve zömében magyarok lakta területeken jártak, többek között Macsolán, Tiszacsomán, Mezőgecsében, Benében, Csetfalván és Dercenben. Gruber Attila elmondta: Beregszászban a voksolás után komoly nehézségekbe ütközött számukra a választási jegyzőkönyv másolatának megszerzése, emellett több helyen is jelezték, egyes pártok a helyi lakosokat "megvendégeléssel" és "rábeszéléssel" próbálták rábírni, hogy saját jelöltjükre szavazzanak. "Dercenben egy helyi megfigyelő azt mondta, a választókör épülete mögött igazítják el a polgárokat egy-egy vodka mellett, hogy Viktor Janukovicsra szavazzanak" - fűzte hozzá Füle István az MTI jelentése szerint.

Kormánypárti nem a kettős állampolgárságra

Hiller István, az MSZP és Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke arra hívja fel a szavazók figyelmét, hogy voksoljanak nemmel a kettős állampolgárság ügyében a decemberi népszavazáson - jelentette a Magyar Nemzet Online. Keddi találkozójuk után a két pártelnök úgy vélte, hogy a lakosság nem tud eleget a december 5-i népszavazáson eldöntendő két ügyről ahhoz, hogy felelős döntést hozhasson, ezért szerintük mindkét témában nemmel kell szavaznia. A népszavazáson szereplő két kérdés egyike: kaphassanak-e magyar állampolgárságot azok, akik magyar nemzetiségüket magyar igazolvánnyal vagy egy később megalkotandó törvényben meghatározott más módon igazolják.

Kímélik az erdőt

Természetkímélő technológiával fogják kitermelni a fát a jövő évtől a Kárpátok erdeiben. Mint ismeretes, Ukrajnában elnöki rendelet tiltja lánctalpas járművek használatát az erdőkben 2005 januárjától. Vaszil Cubera, a megyei állami közigazgatási hivatal erdőgazdálkodási főosztálya vezetőjének közlése szerint az elnöki ukáz betartása érdekében a megyei költségvetésből már beszereztek 8 gumikerekes traktort, az erdőgazdaságok pedig 7 ilyen erőgépet vásároltak. Még az év végéig 33 további korszerű járművet vásárolnak a svéd Ikea világcég által megvalósított 2,4 millió eurós fakitermelési és -feldolgozási projekt keretében.

Becsapják a fogyasztókat

Igen gyakori jelenség a fogyasztók megtévesztése Kárpátalján. Erre utal a megyei fogyasztóvédelmi főosztály és a szabványügyi és méréstani központ által közösen elvégzett vizsgálat, amely során közel háromszáz különböző tulajdonformájú vállalatot ellenőriztek az év eleje óta. Az ellenőrzés az esetek 97%-ában mutatott ki fogyasztói jogokat sértő szabálytalanságokat. Legelterjedtebb a vásárlók szándékos becsapása, a szabványoknak nem megfelelő és a minőségi bizonylat nélküli áruk forgalmazása. Jellemző, hogy a hatóság által megvizsgált egy tonna kenyér és pékáru 44%-a nem felelt meg a minőségi előírásoknak. A kolbászáruknál leggyakoribb rendellenesség a szavatosság lejárta, a jelölés hiánya, a megengedettnél magasabb nátrium-nitráttartalom. Az ellenőrzött kolbászfélék egyharmadát kivonták a forgalomból. Ennél is rosszabb a helyzet a tojással, amelynek 94%-át találták fogyasztásra alkalmatlannak.

Nagy János