Levél Medgyessy Péter magyar miniszterelnökhöz

2004. június 11., 10:00 , 178. szám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökségének döntése értelmében Kovács Miklós elnök nemrégiben levélben fordult Medgyessy Péter magyar miniszterelnökhöz annak kapcsán, hogy Beregszász város tanácsa határozatával kétségessé tette a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tulajdonjogát a tanács által számára 2002-ben átadott volt törvényszéki épületre. Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük a KMKSZ elnökének levelét. (Hasonló tartalmú levéllel fordult Kovács Miklós Viktor Janukovics ukrán miniszterelnökhöz is.)

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, mely jelenleg a Kárpát-medencében az egyetlen államilag akkreditált magyar alapítványi felsőoktatási intézmény, immár nyolc esztendeje működik Beregszászban. A főiskolán jelenleg több mint hatszáz diák tanul.

Az intézményt négy szervezet hozta létre: a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség, a Kárpátaljai Református Egyház és a Beregszászi Városi Tanács. A főiskola jelen pillanatban a Beregszászi Református Egyházközségtől bérelt ingatlanban működik, amely a hely szűkössége folytán már nem biztosítja a tanintézmény működéséhez elengedhetetlen feltételeket.

A Beregszászi Városi Tanács 2002-ben a főiskola tulajdonába adta a város főterén elhelyezkedő teljesen leromlott állapotú ingatlanát, mely egykor a törvényszék épülete volt. Az ünnepélyes átadásra Mádl Ferenc köztársasági elnök és Anatolij Kinah ukrán miniszterelnök jelenlétében került sor. A főiskolát működtető alapítvány hozzá is fogott a háromszintes épület tatarozásához, s abban jelentős beruházásokat eszközölt. A tervek szerint szeptembertől megindulhatna a harmadik szinten az oktatás.

A közelmúltban a városi tanács, amely eddig támogatta a főiskolát, a beregszászi körzet szociáldemokrata képviselőjének, az UMDSZ elnökének nyomására úgy döntött, hogy bizottságot hoz létre korábbi, az épület átadásáról szóló döntésének felülvizsgálatára. E kezdeményezés minden jogalapot nélkülöz, hátterét az említett képviselő önös politikai érdekei képezik csupán.

Mindez veszélyezteti a kárpátaljai magyarok egyetlen anyanyelvű felsőoktatási intézményének fejlődését, több száz magyar diák, s ezzel a kárpátaljai magyar oktatás jövőjét.

Kérjük, hogy Miniszterelnök Úr lehetőségei szerint hasson oda, hogy a fent említett, a magyar kormányszervek által is támogatott szervezet elnöke hagyjon fel a kárpátaljai magyarság legfontosabb intézménye elleni támadásokkal.

Kovács Miklós elnök