Szüreti bállal avatják a kultúrházat

Avatásra készülnek Barkaszón

2003. október 17., 02:00 , 144. szám

Múlt év decemberében még arról írtunk, hogy vontatottan halad a barkaszói klub felújítása. Több évi huzavona után a kultúrház épülete a napokban elkészült. A fiatalok örömére öt év szünet után végre méltó környezetben kerülhet sor a falu hagyományos szüreti báljára.

Az előzményekről annyit, hogy évekkel ezelőtt a vizes hó súlya alatt szakadt be a kultúrház tetőszerkezete. A romokat társadalmi munkában eltakarították, a felújításhoz azonban kevés volt a jó szándék, pénzre volt szükség. Az épület helyreállítására a Munkácsi Járási Állami Adminisztráció elő is irányozta a szükséges összeget, és 2002-ben megkezdődött a munka.

Tavaly őszre el is készültek a nagyobb munkálatokkal: megépítették a tetőszerkezetet, megtörtént a külső vakolás, felrakták a cserépkályhákat. A padlózás azonban faanyag híján elmaradt. Ekkor ismét több hónap tétlenség következett.

Idén tavasszal érkezett meg a várva várt faanyag. Azóta elkészült a padlózat, az ősz folyamán befejeződött az épület külső festése, a kerítés felújítása. A végső hajrában a belső falfestést is elvégezték.

– Az utolsó héten teljes gőzzel dolgozott mindenki, hogy ötévi „hontalanság” után az idei szüreti mulatságot már a felújított klubban tarthassa meg a fiatalság – mondja Sztemberszki Klára klubvezető. – Reményeink szerint a tél beállta előtt a könyvtár is ide költözhet, melynek jelenleg a helyi óvoda ad otthont.

Jó munkához idő kell – tartja a közmondás, és ha ez igaz, az évekig készülő barkaszói klubépületnek igencsak jól kell funkcionálnia az elkövetkező években. Reméljük, így lesz.

V. N.