Rólunk, de nélkülünk?

Ülésezett az ukrán–magyar kisebbségi vegyes bizottság

2003. október 3., 02:00 , 142. szám

Ungváron tartotta XII. ülését szeptember 25–26-án a Nemzeti Kisebbségek Jogainak Biztosításával Foglalkozó Ukrán–Magyar Vegyes Bizottság. A magyar küldöttséget Szabó Vilmos, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára, az ukrán küldöttséget Hennagyij Moszkal, a Kisebbségi és Migrációügyi Állami Bizottság elnöke vezette. A testület legutóbbi ülésére még 2001 decemberében került sor, ugyancsak Ungváron.

A korábbi évek gyakorlatától eltérően a találkozót nem előzte meg egyeztetés a bizottság ülésének témáiról, s nem ismertették az elfogadott döntéseket sem – állapítja meg az ülés kapcsán kiadott KMKSZ-nyilatkozat.

A Vegyes Bizottság (VB) kétnapos tanácskozásán a felek áttekintették a testület által koráb­ban megfogalmazott ajánlások teljesítését, és számos új ajánlás is született, a korábbi gyakorlattól eltérően azonban a sajtóval nem is­mer­tették az ülésről elfogadott jegy­zőkönyv tartalmát.

Információink szerint a tanács­kozáson elhangzott: a Tisza-melléki járás létrehozására vonatkozó kérés teljesítése az ukrán tör­vényi feltételek hiányában nem lehetséges, s a bizottság ajánlásai között már nem is szerepel a kérdés.

A jegyzőkönyv értesü­lése­ink szerint megállapítja, hogy a választási törvény nem teszi lehetővé a magyar nyelvű szavazólapok biztosítását.

Megállapítást nyert, hogy a vereckei honfoglalási emlékmű ügyében nem történt előrelépés, s nem alakult meg a két nép történelmének tanulmányo­zására a kétoldalú tudósbizottság sem.

Információink szerint a VB üléséről elfogadott jegyzőkönyv rögzíti, hogy a kedvezménytörvény által bevezetett oktatási-nevelési támogatást a magyar fél a Kárpátaljai Magyar Oktatásért Szülői és Pedagógus Tanács (KAMOT) közreműködésével folyósítaná, azonban lapunknak egyelőre nincs tudomása ilyen elnevezésű szer­vezet létezéséről. Szakértők szerint ugyanakkor ez az új elosztási mechanizmus az eddig érvényes elvek felrúgását jelentené, esetleges bevezetése azzal járhat, hogy a jövőben – az eddigiektől eltérően – az oktatási-nevelési támogatás ked­vez­ménye­zettjei nem közvetlenül a kárpátaljai magyar szülők len­né­nek, hanem az erre feljogosított szervezet.

A tanácskozás eredményeiről szólva Szabó Vilmos államtitkár kiemelte, hogy elsősorban a kárpátaljai magyar tannyelvű oktatás gondjainak megoldása terén sikerült haladást elérni. A beregszászi magyar tanárképző főiskola ukrán állami támogatása kapcsán ugyanakkor Szabó Vilmos elmondta, hogy ennek törvényi akadályai vannak, mivel Ukrajnában magánintézmények nem kaphatnak állami dotációt, de – emelte ki – fontos, hogy a főiskolai szakok akkreditálása megtörtént.

Hennagyij Moszkal értékelésében kiemelte, hogy a találkozó végén aláírt dokumentum mindenekelőtt a két szomszédos országban élő nemzeti kisebbségek érdekeit hivatott képviselni, szolgálni. A VB ukrán társelnöke még az ülést megnyitó beszédében újólag megerősítette: Kijev nem támasztott és továbbra sem támaszt semmilyen akadályt a magyar kedvezménytörvény ukrajnai végrehajtása elé, így nem tart igényt a jogszabály alkalmazásával kapcsolatos kormányközi megállapodásra sem, sőt üdvözli, hogy Magyarország támogatja a határain kívül élő nemzetrészeket.

A Vegyes Bizottság következő ülésére előreláthatólag 2004 második negyedévében, Magyar­országon kerül sor.

P. ZS.–MTI–ntk