Viktor Juscsenko összefogást sürgetett

Demokratikus erők fóruma Ungváron

2003. június 27., 02:00 , 128. szám

Fórumot tartottak a kárpátaljai demokratikus erők június 24-én Ungváron, melyen részt vett Viktor Juscsenko, a Mi Ukrajnánk ellenzéki tö­mö­rülés vezére, Petro Poro­sen­ko, a tömörülés politikai koordinátora, valamint több kárpátaljai parlamenti képviselő. A gyűlés vendége volt Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke is.

Viktor Baloga parlamenti képviselő, a Mi Ukrajnánk parla­menti frakciója tagjának beveze­tőjét követően Viktor Juscsenko üdvözölte a fórum résztvevőit az ellenzéki tömörülés vezetésének nevében, hangsúlyozva, az or­szágnak radikális politikai re­form­ra van szüksége, ez pedig elképzelhetetlen számottevő de­mok­ratikus erő nélkül, amit vala­mennyi demokratikus szerve­ző­dés konszolidálódásával lehet elérni. őszre tervezik ezen szer­ve­zetek országos fórumát, ami egy folyamat kezdetét jelentené, melynek végső célja egy európai típusú néppárt megalakítása lenne a 2004. évi elnökválasztást köve­tő­en. Véle­ménye szerint a tervbe vett al­kot­mánymódosítás politikai in­dít­ta­tású. A fórum résztvevői támo­gatták a parlamenti ellenzéknek azt a korábbi felvetését, hogy 2006-ig, a parlamenti válasz­tások idő­pont­jáig hirdessenek alkot­mány­mó­dosítási morató­riumot.

Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke köszöntőjében rámutatott, a kárpátaljai magyarság és a demokratikus erők ér­dekei sok tekintetben egybecsengenek: Ukrajna számára nincs más kiút, mint a nyugati típusú de­mokrácia kiépítése, s a helyi magyarságnak sem lehet jövője, ameny­­nyi­ben az országban nem fejlődik tovább a demok­rácia. A demokráciáért foly­tatott küzdelem során kíván a KMKSZ szert tenni olyan partne­rekre, akik értékelik a KMKSZ korrektségét, megbízhatóságát, és akik a kárpátaljai magyarság helyzetének rendezését nem az ukraj­nai államiság kiépítése akadályaként, hanem annak részeként kezelik.

B. J.