Újra megrendezték a már hagyományos Tisza-tavi szemétszedést

2024. április 10., 12:35

Ljasuk Dimitrij, a Tisza-tó zöld nagykövetének szervezésében már számos szemétszedési akció megvalósult, ami a Tisza teljes szakaszának megtisztítását szolgálta. A mostani alkalommal a Magyarországon található Tisza-tó ártéri erdőit és az Aranyosi-sziget körüli területek megtisztítását tűzték ki célul. A szemétszedési akció április 5-én és 6-án valósult meg. Ljasuk Dimitrij meghívására az akcióhoz Viktor Bucsinszkij, a Színes Tartályok („Кольорові Баки”) ökológiai mozgalom és társadalmi szervezet vezetője is csatlakozott.

Viktor Bucsinszkij neve sokak számára ismerős már, hiszen egyedülálló módon 2020-ban ő indította útjára Beregszászban a Színes Tartályok („Кольорові Баки”) ökológiai mozgalmat és társadalmi szervezetet, amelynek fő célja a környezetünk s folyóink megtisztítása és megóvása, a felhalmozódott hulladék eltakarítása és mindezen tevékenységek fenntartása. Emellett a szelektív hulladékgyűjtés oktatása és népszerűsítése, illetve az újrahasznosítás folyamatának bemutatása is célja. Viktor Bucsinszkij már 2019 óta foglalkozik környezetvédelemmel. Még abban az évben sikerült beindítania egy hulladékgyűjtő és -szelektáló üzemet, amelyet a mai napig működtet Beregszászban. A társadalmilag hasznos önkéntes munkából is kivette a részét az utóbbi időben. Több segélyszállítmány koordinálását segítette elő az elmúlt év nehéz időszakában.

„Ukrajna lakosaként kötelességemnek tartom tisztábbá tenni a Tiszát, amit nagyon szeretek” – fogalmazott Viktor Bucsinszkij.

A Tisza-tavi szemétszedési akció szervezői április 5-én, pénteken a Magyar Vállalatvezetők Üzleti Közösségének (MVÜK) vezetőivel és munkatársaival közösen gyűjtötték a hulladékot a kijelölt szakaszokon. Bárki szabadon csatlakozhatott hozzájuk. Így pénteken közel 80 ügyes kéz tisztította meg a folyót a különböző hulladékoktól. Másnap, április 6-án pedig lakossági gyűjtést szerveztek, ahova mindenkit szeretettel vártak, aki idejét és energiáját szívesen áldozta a természet megtisztítására. Szép számmal érkeztek, hiszen összesen több mint 60 ember gyűlt össze az alkalomra.

„Nem szeretnénk ujjal mutogatni, hogy ki a hibás, ez egy közös probléma, és amit mi megtehetünk, azt megtesszük a festői szépségű Tisza-tó megőrzéséért” – hangsúlyozták a szervezők.

A résztvevőknek reggelit, ebédet biztosítottak, valamint szükséges felszerelést a hulladék higiénikus összegyűjtéséhez. A felszereléseket – zsákokat, kesztyűket, szemétfogó pálcikákat, szemüvegeket, csizmákat, metszőollókat és kézfertőtlenítőt – a szemétszedési akció során a MVÜK szolgáltatta.

Az eseményen többek között jelen volt Simonné Halász Rita, a Miskolci Egyetem innovációs menedzsere, aki munkájával lehetővé teszi, hogy az ilyen és ehhez hasonló szemétszedési akciók megvalósulhassanak. Jelen volt továbbá Mónus Márton fotós, aki bemutatja a nagyközönségnek az akción résztvevők tevékenységét, és képeivel felhívja az emberek figyelmét folyóink tisztán tartásának fontosságára és Telekes Attila, a TiszaPen tervezője és kivitelezője.

A TiszaPen tiszai hulladékból, egzotikus anyagokból és uszadékfából készült toll. Mindenki, aki vásárol egy ilyen különleges tollat az támogatja a Tisza szemétmentesítését, a kárpátaljai folyók tisztítását és a Színes Tartályok ökológiai mozgalmat és társadalmi szerezetet.

A MVÜK munkatársain, a helyi lakosokon és az önkénteseken kívül horgászok és túravezetők is csatlakoztak, akik csónakjaikkal, kenuikkal tették könnyebbé a folyón lebegő hulladék összeszedését.

„Nagyon megható és örömömre szolgál, hogy Magyarországon az emberek képesek csoportba szerveződni és közösen tenni a szeretett Tisza-tavukért. Szeretném, ha itthon is ilyen összetartást mutatnának az emberek” – fogalmazott a Színes Tartályok ökológiai mozgalom és társadalmi szervezet vezetője.

Az akció során az elsődleges cél a hulladék természetből történő összeszedése volt, így ezzel vette kezdetét a munka, mindenki válogatás nélkül zsákokba gyűjtötte a szemetet. A megtelt zsákokat folyamatosan vitték gyalog vagy csónakokkal a gyűjtési pontra, ahol a válogatók a zsákok tartalmát hulladéktípus szerint szelektálták.

A szemétszedési akció során összesen több mint 4 tonna hulladéktól – 1 000 zsák – sikerült megtisztítani a Tiszát. Ebből szelektálásra kerültek a műanyagok (PET-palackok, kupakok), a fémhulladékok, a különböző veszélyes és kommunális hulladékok.

„Fontos megjegyeznünk, hogy a Tisza szennyezése egy közös probléma, öt ország – Ukrajna, Magyarország, Románia, Szlovákia és Szerbia – problémája. Több felmérésünk is igazolja, hogy a Tiszában megtalálható szennyeződések negyven százaléka ukrán, másik negyven százaléka román és húsz százaléka magyar. Éppen ezért közös feladatunk a folyó tisztán tartása és a hulladékok gyűjtése, még mielőtt azokat elnyeli a parti iszap, vagy széttöredezve feltölti a folyó medrét, hiszen akkor már csak búvárok segítségével tudnánk megtisztítani, vagy már velük sem. Hiszen a tudatlanság nem ment fel a felelősség alól” – hangsúlyozta Viktor Bucsinszkij.

Az akció megvalósulásáért a szervezők köszönetüket fejezték ki a Tisza-tó Önkéntes Mentőcsoportnak a hajók biztosításáért és a KÖTIVIZIG-nek a résztvevőknek kiállított gáthajtási engedélyekért. Továbbá köszönetet mondtak az Aranyosi-kikötőnek a segítségért és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságának a természetvédelmi útmutatásért és a hulladékgyűjtés engedélyezéséért. Legfőbb köszönet a Magyar Vállalatvezetők Üzleti Közösségének, hogy a pénteki szemétgyűjtés közösen valósulhatott meg – tudatták a szervezők.

„Őszintén hálás vagyok Dimitrij Ljasuknak, a barátaimnak, támogatóinknak és általában minden résztvevőnek ezért a csodálatos, már hagyományosnak számító rendezvényért” – emelte ki Viktor Bucsinszkij.

A szemétszedési akcióról Viktor Bucsinszkij nagy értékű, több mint 550 ezer hrivnya értékű adománnyal érkezett haza. A legfőképp higiéniai felszereléseket – tisztítószert, különböző kesztyűket, medikus köpenyeket és fertőtlenítőt – tartalmazó segélycsomag Fodor Gusztáv kárpátaljai születésű református lelkész közreműködésével juthatott el most Kárpátaljára. Ez már a második olyan segélyszállítmány volt, amit Fodor Gusztáv felajánlásából Bucsinszkij Viktor vásárolt Kárpátaljának.

A Színes Tartályok munkája nem állt le, és a következő szemétszedési akciójukat itthon szervezik, amikor is a Tisza mellékfolyóját, a Borzsát tisztítják meg a felgyülemlett hulladéktól. A tervek szerint a szemétgyűjtés a Duna napja alkalmából, június 29-én kerül megrendezésre.

Az eddig megvalósult és a jövőben tervezett eseményekről részletes információkért keressék fel a Színes Tartályok ökológiai mozgalom és társadalmi szervezet Facebook-oldalát!

K. K.