Megkezdték a Perejaszlavi Tanács szoborkompozíció szétszerelését Kijevben

2024. május 1., 08:45

Kijevben a kommunális szolgálatok megkezdték a Perejaszlavi Tanács tiszteletére emelt szoborkompozíció szétszerelését a Népek Barátsága Ív alatt, amelyet korábban átkereszteltek az Ukrán Nép Szabadsága Ívvé – jelentette az Ukrajinszka Pravda a Kijevi Városi Katonai Közigazgatás Telegram-csatornája nyomán.

„A városi kommunális szolgálatok megkezdik a Perejaszlavi Tanács tiszteletére emelt kompozíció szétszerelését Az Ukrán Nép Szabadsága Ív alatt. A szétszerelés több napig is eltarthat, mivel a szerkezet meglehetősen masszív. Húsz elemből áll, amelyek súlya körülbelül 6000-7000 tonna” – írták.

Az emlékművet a jövőben az O. K. Antonov Ukrán Állami Repülési Múzeumban őrzik majd.

A kijevi Népek Barátsága Ívet a Szovjetunió megalakulásának 60. évfordulója alkalmából adták át 1982-ben. Az ív mellett a kompozíció részét képezte egy ukrán és egy orosz „proletárt” ábrázoló emlékmű. A két munkás bronzszobrát 2022 áprilisában leszerelték.

2022. május 14-én a Kijevi Városi Tanács határozott az ív „dekommunizálásáról”, ekkor keresztelték át Az Ukrán Nép Szabadsága Ívvé.

Idén március végén az Ukrán Nemzeti Emlékezet Intézete arra a következtetésre jutott, hogy a közelmúltbeli átkeresztelés ellenére az ív teljesen leszerelendő.

(pravda.com.ua/Kárpátalja)