Szijjártó: A kárpátaljai magyarság jogaitól függ az ukrán–magyar csúcstalálkozó

2024. április 30., 18:46 , 1208. szám

Szijártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter megismételte, akkor kerülhet sor magyar–ukrán csúcstalálkozóra, ha a kárpátaljai magyar közösség visszakapta jogait, amelyekkel 2015-ben rendelkezett. A magyar tárcavezető erről a Jan Lipavsky cseh külügyminiszterrel közös budapesti sajtótájékoztatóján, újságírói kérdésre válaszolva beszélt április 26-án.

A telex.hu tudósítása szerint arra a kérdésre, hogy a közeljövőben sor kerülhet-e egy Orbán–Zelenszkij-találkozóra, Szijjártó így válaszolt:

„Világos az álláspontunk, hogyha a magyar nemzeti közösség visszakapja mindazokat a jogokat, amelyekkel 2015-ben rendelkeztek, akkor lehet találkozó. Nem az ígérvény megtételekor, hanem ha visszakapták a jogokat, akkor lehet csúcstalálkozó. Mi készen állunk rá. Az elvárásaink világosak, azokat 11 pontban átadtuk, folyamatosan beszélek [Andrij] Jermak kollégával, [Dmitro] Kuleba kollégával, tudják, hogy mit szeretnénk, tudják, hogy mik az elvárásaink, remélem, hogy egyszer majd figyelembe is veszik őket.”

A Jevropejszka Pravda (JP) felidézi, hogy Andrij Jermak, az Elnöki Hivatal vezetője és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter legutóbb január végén találkoztak Szijjártóval Ungváron. Az Elnöki Hivatal vezetője a megbeszélés után kijelentette, hogy a magyar külügyminiszterrel folytatott tárgyalások igazolták Kijev és Budapest kölcsönös törekvését a legmagasabb szintű találkozó megtartására.

Március elején azonban egy sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva a magyar külgazdasági és külügyminiszter az MTI szerint közölte, hogy „az ukrán kollégák által nekünk megküldött válaszdokumentum (válasz a 11 pontra – a szerk.) nem tartalmaz semmifajta előrelépést ezen a téren”.

Április 19-én Jermak és Szijjártó telefonon egyeztetett egymással. A kapcsolatfelvételről az Elnöki Hivatal honlapján megjelent közlemény szerint Andrij Jermak és Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a kétoldalú kommunikáció a tervek szerint halad.

„Az Ukrán Elnöki Hivatal vezetője és Magyarország külügyminisztere abban is megállapodott, hogy továbbra is közös erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy elősegítsék az ukrán elnök és a magyar miniszterelnök közötti találkozót a közeljövőben” – áll a közleményben.

(zzz/telex.hu/eurointegration.com.ua/MTI/president.gov.ua)